A-ți arăta aprecierea pentru ceea ce primești, indiferent dacă vorbim despre lucru tangibile sau intangibile, este însă un sentiment cu numeroase efecte benefice dovedite științific. Explicația s-ar putea să stea în faptul că prin trăirea acestei stări ne manifestăm disponibilitatea de a recunoaște că bunătatea poate exista și în afara propriei persoane, ceea ce ne ajută să ne conectăm la ceva mai presus de noi ca indivizi – la oameni, natură sau chiar la o forță supremă.
În cercetările efectuate de către ramura psihologiei denumită pozitivă, gratitudinea este în mod constant asociată cu un mai mare grad de fericire. Aceasta îi ajută pe oameni să simtă mai multe emoții pozitive, să se bucure de experiențele plăcute, să-și îmbunătățească starea de sănătate, să facă față adversităților și să construiască relații puternice.
Studii științifice în favoarea recunoștinței
Putem fi recunoscători într-o mulțime de feluri – pentru trecut, prezent sau viitor. Un studiu efectuat de către psihologii Dr. Robert A. Emmons (Universitatea din California) și Dr. Michael E. McCullough (Universitatea din Miami) au efectuat numeroase studii pe acest subiect. Într-unul dintre acestea, participanții au fost rugați să scrie pe anumite teme. Un grup a scris despre lucrurile pentru care sunt recunoscători care s-au întâmplat pe parcursul săptămânii. Următorul trebuia să scrie despre lucrurile care îi irită sau care nu le plac zi de zi. Ultimul grup a scris despre evenimentele care i-au marcat (nu conta dacă pozitiv sau negativ). După 10 săptămâni, cei care au scris despre recunoștință erau mai optimiști și aveau sentimente mai pozitive despre propriile vieți. În mod surprinzător, comparativ cu cei care s-au concentrat pe lucrurile negative, aceștia au făcut mai puține vizite la doctor.
Acesta este doar unul dintre multiplele studii care ne pot ajuta să trăim mai bine. Chiar și viața de cuplu este semnificativ îmbunătățită prin simplul fapt că partenerii alocau timp pentru a exprima recunoștința față de eforturile celuilalt. Managerii care le spun „mulțumesc” angajaților se bucură de o echipă mai motivată.
Cum cultivăm recunoștința
Gratitudinea este modul prin care oamenii apreciază ceea ce au în loc să se străduiască permanent să obțină ceva care le dă impresia că i-ar face mai fericiți. Deși această abilitate poate fi la început slab dezvoltată, în timp starea mentală pozitivă poate deveni mai puternică prin exercițiu și cultivare conștientă. Iată câteva metode testate:
Scrieți o notă de mulțumire. Vă puteți simți mai fericit și puteți avea relații mai bune cu cei din jur scriind o scrisoare prin care vă exprimați aprecierea pentru impactul cuiva asupra vieții dvs. O puteți trimite acelei persoane, iar studiile arată că și mai bine este să o citiți personal. O asemenea scrisoare pe lună este un obicei excelent, iar din când în când se recomandă să vă scrieți o scrisoare adresată chiar dvs.
Faceți un cadou simbolic. Ce poate fi mai simplu decât să vă arătați recunoștința oferind cuiva drag un cadouaș simbolic și jucăuș. Mai ales că vă puteți informa din timp de ofertele din magazine pe siteuri precum Catalomat.ro, unde găsiți oricând cel mai recent catalog online de la Jumbo.
Mulțumiți mental cuiva. Nu aveți timp să scrieți? Este suficient să vă gândiți la cineva care a făcut ceva drăguț pentru dvs. și să-i mulțumiți în gând.
Țineți un jurnal al recunoștinței. Faceți-vă un obicei să scrieți sau să împărtășiți cu persoana iubită gânduri despre lucrurile frumoase pe care vi le-a oferit viața.
Numărați-vă binecuvântările. În fiecare săptămână așezați-vă pentru a scrie despre binecuvântările din viața dvs. Pe măsură ce scrieți 3 sau 5 lucruri, fiți specific și concentrați-vă pe senzațiile pe care le-ați simțit atunci când vi s-a întâmplat ceva bun.
Rugați-vă. Oamenii religioși pot folosi rugăciunea pentru a cultiva recunoștința.
Meditație. Meditația de tip „mindfulness” presupune concentrarea asupra momentului prezent fără să-l judecăm în termeni de bine sau rău. Deși oamenii se concentrează adesea pe un cuvânt sau o expresie (cum ar fi „pace”), este suficient să vă concentrați și asupra a ceea ce sunteți recunoscător (razele soarelui, un sunet plăcut etc.).