Academia Americana de Oftalmologie si Societatea Japoneza de Oftalmologie au insistat asupra faptului ca protectia ochilor este importanta pentru prevenirea unei noi infectii cu coronavirus (COVID-19) si a sustinut ca ochelarii trebuie folositi mai degraba decat lentilele de contact in timpul actualei pandemii.
Ochelarii sunt de preferat in locul lentilelor de contact
La 10 martie 2020, Academia Americana de Oftalmologie a precizat ca o persoana s-ar putea infecta cu virusul COVID-19 daca picaturile pulverizate de tusea sau stranutul persoanei infectate intra in ochi sau daca isi freaca ochii cu mana care atinge o suprafata infectata cu noul coronavirus. Societatea japoneza de oftalmologie a anuntat la 1 aprilie ca noul coronavirus poate fi preluat si din membrana conjunctiva, care este tesutul mucoasei ochiului, indemnand oamenii sa-si protejeze ochii.
Desi doua societati oftalmologice sugereaza posibilitatea infectiei directe in ochi, in conformitate cu declaratia lui Thomas Steinman, un oftalmolog care este ofiter de relatii publice al Societatii Americane Oftalmologice. „Nu am gasit nicio dovada a unei infectii directe in ochi si, chiar daca este posibil, sansele sunt minime”. Domnul Steinman a explicat ca principalul motiv pentru protejarea ochilor este prevenirea infectiei prin evitarea frecarii ochilor si apoi introducerea virusului in gura sau nas prin intermediul degetelor.
Lacrimile pot transmite coronavirusul
In ceea ce priveste actiunea de „a te freca la ochi” ce poate raspandi infectia, Societatea Americana Oftalmologica subliniaza ca exista o tendinta ca utilizatorii lentilelor de contact sa-si atinga adesea ochii si fata decat in cazul in care poarta ochelari. El a mai adaugat ca daca va spalati pe maini atunci cand puneti si luati lentilele de contact, este in regula dar daca va faceti griji, este posibil sa purtati ochelari.
Inca nu este clar daca noul coronavirus va infecta direct ochii, dar este confirmat faptul ca noul coronavirus provoaca boli de ochi. Rapoartele din intreaga lume arata ca aproximativ 1-3% dintre pacientii cu COVID-19 dezvolta conjunctivita. S-a subliniat ca aceasta afectiune poate provoca disconfort la nivelul ochilor si stimuleaza lacrimarea, astfel incat infectia se poate raspandi prin lacrimile din ochii persoanelor infectate cu COVID-19 si degetele care ating ochii.