Circa 60% dintre meseriile pe care le stim astazi sunt condamnate sa dispara
Cei care se intreaba ce meserii vor avea copii care azi incep scoala in ciclul primar… ei bine, multe dintre ele nici nu au fost încă inventate. Parintii isi doresc o educatie cat mai buna pentru copii lor, rezultate frumoase la scoala, medii la examene care sa le asigure accesul in invatamantul superior, toate pentru garantia unei meserii bune si de viitor. Teoretic, un astfel de traseu educational finalizat cu o facultate este menit sa asigure un viitor bun copilului dumneavoastra. Dar practic lucrurile nu stau la fel.
Multi specialisti in resurse umane au devenit conștienți de faptul că ceea ce învață copiii în școală este nefolositor si irelevant pe piața muncii, iar discrepanțele se adâncesc pe măsură ce trece timpul. In perioada actuala exista o lipsa de competente si de aptitudini care sa ii ajute pe tineri sa isi valorifice talentul si efortul individual la locurile de munca. Facultati urmate timp de ani de zile se dovedesc inutile, iar tinerii gasesc de munca in cu totul alte domenii decat cele invatate de-a lungul anilor de studii.
Robotizarea si inteligența artificială, precum si multe descoperiri științifice recente vor modifica piața muncii in sensul disparitiei anumitor meserii, dar si al aparitiei altora noi. În următorii cincizeci de ani, principalele meserii ale copiilor din viitor vor fi legate de informatica, robotica, energie si protejarea mediului inconjurator, medicina, divertisment, publicitate si marketing. Internetul si lumea social media au luat o asemenea amploare incat au generat meserii aparte.
Cu toate acestea, copii de azi vor putea avea anumite meserii din zona de asistența medicală, nutritie, fizioterapie, sport, teatru, film, muzică, divertisment, fashion, reparații auto, constructii sau design de lux, pentru ca acestea nu vor disparea. Toate acestea cer interacțiuni umane greu de robotizat. Locurile de munca ce presupun creativitate si inventivitate vor domina piata muncii in anii urmatori.