centrala termica peleti

Centrale termice pe peleti

Pentru a participa minim la activitatea unei centrale cu combustibil solid, cumparati o centrala termica pe baza de peleti, pentru ca are mai multe avantaje decat dezavantaje. Automatizarea proceselor de lucru si alimentarea cu combustibil mecanizat fac ca functionarea acestor generatoare de caldura sa fie autonoma timp de 48 de ore. De asemenea, cerintele pentru buna functionare a acestor echipamente pentru incalzirea locuintei sunt destul de accesibile.

Centralele termice pe peleti sunt echipamentele secolului XXI

Care era principalul dezavantaj al centralelor termice clasice pe combustibil solid? Necesitatea unei monitorizari constante a ceea ce se intampla in cuptor. Daca nu faceti acest lucru, sunt posibile doua situatii nedorite: fie combustibilul nu a ars si este necesar sa se reaprinda focul, fie a ars excesiv provocand fierbere in schimbatorul de caldura. Dar asta se intampla inainte.

Acum, utilizarea combustibilului solid nu si-a pierdut relevanta, dar utilizarea lui aduce mult mai putine greutati gratie dotarilor moderne ale centralelor termice cu combustibil solid. Exemplul cu cea mai inalta tehnologie este cazanul pe peleti, unde alimentarea cu combustibil din recipientul de vrac are loc automat datorita unui mecanism cu surub.

Ce ofera acest lucru cumparatorului in termeni practici? Avantajele unei centrale termice pe peleti sunt multiple:

  • functionarea autonoma neintrerupta a unitatii pana la 48 de ore fara reumplerea continutului buncarului de combustibil;
  • in plus fata de lignitul si carbunele bituminos peletii ard in totalitate;
  • masurarea automata a combustibilului va permite sa mentineti temperatura in schimbatorul de caldura in limitele specificate (55-85 ° C);
  • siguranta automata impiedica fierberea agentului termic circulant si cresterea excesiva a presiunii in sistem (peste 4 bari).

In mod corect, merita remarcate si dezavantajele centralelor termice pepeleti. La astfel de echipamente, electricitatea este obligatoriu necesara pentru functionarea automatizarii si furnizarea mecanica de peleti.

Cerintele centralelor termice pe peleti

Standardele existente nu specifica dimensiunile camerei destinate asezarii centralei termice, in functie de tipul de combustibil solid. Pentru centralele cu combustibil solid (inclusiv peleti), aceasta ar trebui sa fie o incapere separata, care are o intrare separata si o suprafata de cel putin 15 m². In plus, spatiul alocat pentru instalarea echipamentului trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte :

  • prezenta unei ferestre de deschidere a carei suprafata minima de geam se calculeaza a fi de 0,03 m²/ fiecare 1 m² al camerei respective;
  • distanta de la peretele opus la usa casei este de cel putin 2 m;
  • trecerea dintre cazan (rezervorul de combustibil) nu este mai mica de 1 m;
  • peretii si plafoanele cladirilor sunt fabricate din materiale refractare;
  • in camera cazanului este asigurata o ventilatie naturala sau este prevazuta o ventilatie fortata.

Singura caracteristica a camerei pentru centrala termica ce arde peleti este prezenta unui compartiment adiacent de stocare a combustibilului uscat. Peletii ca si combustibil dau mai multa caldura in timpul arderii, daca umiditatea lor nu depaseste 23-25%, prin urmare depozitarea peletilor intr-o incapere umeda va reduce in mod drastic eficienta echipamentului centralei termice.

Speram ca din acest articol ati inteles care sunt avantajele si dezavantajele centralelor termice pe peleti, dar si care sunt cerintele pentru buna functionare a lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *