comert international

Dezvoltarea comertului international grabeste globalizarea economiei mondiale

Globalizarea este o tranzitie de la economiile tarilor individuale la o economie internationala prin explozia comertului international. Unii sunt convinsi ca productia industriala care vizeaza pietele internationale poate oferi unei tari un flux nestingherit de investitii financiare. Acesta este un adevar partial, dar fiecare moneda are doua fete. Care este a doua fata a globalizarii?

Efectul „infectiei”

La ultimele forumuri economice, s-a constatat ca simptomele unei „boli” economice care apar intr-o singura tara se pot raspandi usor in alta. Si pot fi complet identice pe diferite continente. De exemplu, criza financiara care a lovit Asia in 1997 a atras imediat Rusia si America Latina si mai tarziu a inceput sa ameninte serios UE si Statele Unite.
Predictia acestui efect este imposibila. Tarile ale caror economii ieri pareau complet „sanatoase” ar putea sa se imbolnaveasca serios peste noapte. Si, dupa cum arata studiile, acest lucru se intampla deseori nu ca rezultat al problemelor interne, ci sub influenta socurilor financiare din exterior. Economistii numesc acest fenomen „contagiune financiara”.

Insulele bogatiei si oceanelor saraciei

Cresterea economica rapida in tarile cu venituri mici conduce la aparitia unor aeroporturi moderne, autostrazi, centre comerciale mari cu numeroase facilitati, care vand echipamente electronice sofisticate si imbracaminte de marca – dar acest lucru este valabil doar pentru cativa norocosi din aceasta lume.
Viata majoritatii nu se imbunatateste. O astfel de crestere economica necesita orientare spre export pentru a asigura fluxul de valuta straina pentru a cumpara lucrurile scumpe pe care cei bogati au nevoie. Astfel, terenurile celor saraci sunt excluse de la culturile de produse agricole exportate, iar fostii fermieri sunt fortati sa mearga in oras si sa munceasca din greu pentru o plata de pe o zi pe alta, producand marfuri pentru export. Familiile se destrama, iar violenta infloreste. Cei care au adus profituri la cresterea lor economica au nevoie de mai multa valuta straina pentru a cumpara arme pentru a se proteja de mania celor care au ramas in urma.
Globalizarea a pus o povara grea pe umerii clasei muncitorilor, guvernele reducand salariile si nu le pasa de conditiile de munca, incercand sa atraga capital strain la preturi scazute. Desi, ca urmare a comertului international mai liber, unele tari industrializate tinere au beneficiat de cresterea exporturilor, tarile sarace au fost excluse din acest context.