Datorita caracterului public al activitatilor sale, notarul nu poate acorda prioritate niciuneia dintre parti si trebuie sa respecte si sa asigure impartialitate si un echilibru de interese nu numai al partilor, ci si al tertilor.
Conciliere si confidentialitate la biroul notarial
Activitatea unui notar ca mediator, in care functiile sale nu se limiteaza la gestionarea negocierilor, ci vizeaza utilizarea calificarilor sale juridice pentru a formaliza un acord, ne permite sa consideram medierea efectuata de un notar ca oferind asistenta profesionala integrata in cea mai solicitata forma, daca nu in toate cazurile, principala diferenta dintre mediere efectuata de un notar consta in certificarea acordului incheiat de parti ca urmare a negocierilor.
Cel mai valoros lucru dintr-un acord notarizat este executarea voluntara a obligatiilor de catre parti si acuratetea acordurilor la care sa ajuns.
Notarul care, in virtutea atributiilor sale profesionale, trebuie sa conduca adesea diferitele interese ale partilor la acelasi numitor, poate participa efectiv la procedurile de conciliere. Participarea sa posibila este cu atat mai preferabila, avand in vedere faptul ca biroul notarial care publica rezultatele acordurilor la care acestea se afla le ofera stabilitate si indisociabilitate suplimentare, asigurand in acelasi timp confidentialitatea necesara a contactelor extrajudiciare ale partilor.
Confruntarea notarilor cu situatii psihologice
Aspectele cele mai variate ale medierii arata ca toate trasaturile caracteristice ale medierii si ale mediatorului, precum respectarea neutralitatii si impartialitatii absolute, independenta fata de alte persoane, cresterea responsabilitatii pentru actiunile lor, concilierea si multe altele sunt inerente activitatii notariale.
In special, in procesul de activitate profesionala, un notar se confrunta in mod constant cu probleme psihologice in continut, de exemplu, atunci cand certifica contracte de pensie, contracte de casatorie, acorduri privind divizarea proprietatii dobandite in comun, asupra divizarii proprietatii mostenite.
Exista situatii in care partile care au incheiat deja un contract intr-o forma notariala, doreau ulterior sa il rezilieze din cauza nerespectarii conditiilor contractului, iar notarul trebuie fie sa clarifice ca acestea gresesc, fie sa incurajeze indeplinirea obligatiilor, fie sa le calmeze printr-un acord de incheiere a unui astfel de acord. Exista o multime de situatii similare. Prin urmare, in practica curenta, notarii indeplinesc deja anumite functii de mediere care implica confidentialitate, impartialitate, conciliere si echilibru.
e bine sa lucrezi cu un notar impartial, pentru ca iti confera incredere