Partajul in urma divortului

Partajul in urma divortului

Partajul sau divizarea proprietatii este una din sarcinile pe care sotii trebuie sa o solutioneze la divort

In acest caz, proprietatea include nu numai bunurile imobile (un apartament, o masina etc.), ci si veniturile primite de soti in activitatile lor de munca si de afaceri, precum si din folosirea drepturilor asupra rezultatelor activitatii intelectuale.
Avand in vedere ca proprietatea are adesea o valoare substantiala, pot aparea diferente majore in procesul de impartire intre cei doi soti. Prin urmare, una dintre sarcinile principale ale unui avocat in astfel de cazuri este de a lua in considerare maxim interesele fiecarei parti in litigiu, dar cu respectarea obligatorie a legii, pentru a preveni conflictele in viitor.
Divizarea proprietatii de catre soti poate fi facuta atat in timpul casatoriei, cat si dupa divort. Cel mai bun mod de a imparti proprietatea comuna este incheierea unui acord de decontare intre soti. Cu toate acestea, in cazul in care un compromis nu ar putea fi atins, divizarea proprietatii sotilor este efectuata in instanta.

Ca regula generala, proprietatile sotilor dobandite in timpul casatoriei sunt insumate, considerate proprietate comuna si impartite in mod egal

Dar exista si unele exceptii de la aceasta regula. Astfel, proprietatea primita de unul dintre soti drept cadou sau prin mostenire este numai proprietatea sa si nu este supusa divizarii.
Elementele achizitionate exclusiv pentru a satisface nevoile copiilor minori (haine pentru copii, manuale etc.) nu sunt supuse divizarii si sunt transferate sotului / sotiei cu care copilul va trai dupa divort sau locuieste deja. In plus, impartirea proprietatii si actiunile datorate fiecaruia dintre soti pot fi, de asemenea, modificate prin contractul de casatorie.
Deci, daca divizarea de proprietate va fi efectuata in instanta, judecatorul va determina ce proprietate va fi transferata fiecaruia dintre soti. Daca o proprietate este transferata unuia dintre ei, iar valoarea ei depaseste cota datorata, celalalt sot poate primi despagubiri in bani sau de alta natura.
Inegalitatea actiunilor transferate poate fi produsa, de exemplu, pe baza intereselor copiilor minori sau din interesul unuia dintre sotii recunoscuti de instanta ca fiind demni de atentie. Instanta are dreptul de a recunoaste proprietatea dobandita de fiecare dintre soti in timpul separarii lor la incetarea relatiilor de familie, ca proprietate a fiecaruia dintre ei.
In orice caz, impartirea proprietatii este una dintre cele mai dificile categorii de cazuri, mai ales daca sotii nu au ajuns la un acord in aceasta privinta si vor trebui solutionati in instanta. Obligatoriu, va fi nevoie de asistenta juridica a unui avocat pentru fiecare dintre cei doi soti aflati in divort.