post de radio The Buzzer

Cel mai ciudat post de radio din lume – The Buzzer

Pe frecvența de 4625 de kHz emite un post de radio ciudat care pune semne de intrebare radioamatorilor din lumea intreaga.

Orice specialist poate observa semnalul pe unde scurte, însă se pot auzi doar niște bâzâieli neidentificate. Se pare ca frecvența pe care emite postul de radio este folosita încă din 1970. A fost numit Buzzer – „Bâzâitoarea”, după sunetele pe care le emite. Părerile sunt împărţite: unii cred că frecvenţa e folosită de un post de radio misterios din Rusia, alţii cred că e frecventa prin care Rusia va transmite comanda unui atac cu rachete nucleare.

Nu se stie cu exactitate de unde emite postul de radio misterios. Unii radioamatori susțin că semnalul provine dintr-o zonă de lângă Sankt Petersburg. Alții vorbesc de o zona greu accesibila, situata într-o pădure aproape de Moscova.

Ziaristii au presupus că frecvența aparține Ministerului Apărării al Rusiei. Postul misterios de radio emite pe unde scurte, ceea ce permite transmiterea semnalului radio cât mai departe, oriunde în lume. Radiomatorii au ascultat în 2013, pe lângă bâzâielile binecunoscute si un mesaj „Comandă 135”, probabil o alertă pentru unitățile militare din spatiul ex-sovietic.

În 2006, pe aceași frecvență a postului ciudat de radio, s-a putut auzi o înșiruire de cifre și nume, ceea ce i-a determinat pe ascultatori să creadă că transmite mesaje codate, fiind folosit de serviciile de spionaj rusești. Este de remarcat şi faptul că unele mesaje apar în preajma unor evenimente internaţionale. De exemplu, în 18 martie 2014, cu mai puţin de 24 de ore după ce Crimeea a votat anexarea la Federaţia Rusă, s-a auzit mesajul „TERRAKOTA. MDZhB. MDZhB. 81 26 TERRAKOTA”.