Robotul Cassie a invatat sa mearga pe role

Robotii pot invata sa mearga pe role mai usor decat oamenii

La fel ca si oamenii, fiecare tip de robot are punctele tari si slabiciunile sale. Intr-un efort de a dezvolta robotul perfect, cercetatorii de la Universitatea din Michigan au creat robotul Cassie pentru a isi mentine echilibrul si a se deplasa pe asa-numitele „hangershoes”. Acestea sunt mai dificil de folosit decat un hoverboard obisnuit, deoarece sunt impartite in doua si seamana in mod clar cu patinele cu role. Pentru miscarea inainte si inapoi, precum si pentru curbe, este necesar ca robotul sa se aplece in directii diferite.

Robotul Cassie a invatat rapid sa mearga pe role

Aceasta este o provocare chiar si pentru o persoana, dar multumita gamei sale bogate de senzori, robotul Cassie face o treaba excelenta in ceea ce priveste echilibrul si miscarea. Functioneaza autonom, fara ajutorul oamenilor – algoritmul de mapare a mediului, vSLAM, care ruleaza pe computerul incorporat in timp real il ajuta in acest sens.

Zhang Bike, angajat al Universitatii din California de la Berkeley, a declarat ca le-a luat opt ​​luni pentru a-si dezvolta un controlor, un planificator de trasee si un sistem artificial de viziune. Potrivit acestuia, o persoana are nevoie doar de cateva ore pentru a invata cum sa echilibreze acest tip de hoverboard, dar daca el nu a mai mers deloc pe patine inainte, va avea nevoie de mult mai mult timp.

Slabiciunile robotului Cassie

Robotul Cassie se ocupa de conducerea pe suprafete netede cu urcusuri mici – acest lucru a fost dovedit in timpul calatoriilor din jurul universitatii. Cu toate acestea, poate cadea cand coboara scari sau cand se ciocneste cu un obstacol mare, dar inginerii lucreaza deja pentru imbunatatirea sistemului. In special, ei vor sa invete robotul sa detecteze si sa nu mearga in jurul obstacolelor cu viteza mare si, bineinteles, sa se ridice independent pe platformele dotate cu roti.

Este de asteptat ca, dupa ce a castigat abilitatea de a se deplasa cu hoverboards si alte vehicule pe roti, roboti precum Cassie vor putea livra pachete mai repede decat curierii umani la destinatia dorita. Ei fac deja acest lucru, desi acum doar merg pe doua picioare – recent, Ford anuntand ca robotii vor transporta pachetele de la mijlocul de transport direct la usa clientilor.