Rolul calculatoarelor in medicina

Rolul calculatoarelor in medicina

Calculatoarele joaca un rol cheie in aproape fiecare domeniu al vietii. Acestea faciliteaza stocarea unor baze de date uriase si va permit sa procesati rapid informatii si au, de asemenea, inteligenta incorporata, care, in combinatie cu mintea omului, poate sa faca minuni. Datorita inteligentei si vitezei lor, calculatoarele functioneaza la un nivel apropiat de cel al creierului uman. Prin urmare, ele pot fi utilizate in diverse domenii, cum ar fi ingineria, prelucrarea si stocarea informatiilor, planificarea sarcinilor, echipamentele de retea, educatia, precum si asistenta medicala si medicina.

De la stocarea eficienta a datelor, partajarea informatiilor si accesul facil la testele medicale si modelarea procedurilor chirurgicale complexe, calculatoarele joaca un rol important in domeniul medical. Acestea pot fi impartite in patru categorii principale, printre care:

  1. Stocarea datelor;
  2. Proceduri chirurgicale;
  3. Teste diagnostice;
  4. Schimbul de cunostinte.

Ca si in orice alt domeniu, importanta tehnologiei informatice in medicina nu poate fi ignorata. Calculatoarele sunt un instrument excelent pentru stocarea datelor referitoare la pacienti. Spitalele utilizeaza sisteme informatice pentru a sprijini pacientii.

Deseori este necesar sa se pastreze inregistrari detaliate in istoricul medical al pacientului

Medicii au nevoie adesea de informatii despre pacient, istoric familial, boli fizice din familie (daca exista), cu un diagnostic stabilit al bolii si medicamente prescrise. Aceste informatii pot fi stocate intr-o baza de date informatica.

Computerele pot urmari retetele si informatiile de facturare. Acestea pot fi folosite pentru a stoca informatii despre medicamentele prescrise pentru pacient, precum si informatii despre medicamentele care nu pot fi prescrise pentru el (la care pacientul este alergic).

Computerele asigura stocarea eficienta a unor cantitati mari de date medicale. Medicina are o baza larga de informatii. Un computer poate servi drept cel mai bun mijloc de stocare a acestor informatii.

Jurnalele medicale, documentele de cercetare si de diagnostic, documentele medicale importante si cartile de referinta sunt cel mai bine stocate in format electronic. Importanta calculatoarelor nu poate fi suficient de accentuata. Calculatoarele au dat o noua dimensiune fiecarei zone, iar medicina nu face exceptie.