navigare internet

Sfaturi care ne pot fi utile atunci cand navigam pe internet (partea I)

Spre deosebire de acum 10 ani, computerele și smartphone-urile sunt parte integrantă a vieții aproape a tuturor. Le folosim la locul de muncă și la domiciliu – și adesea există mai multe computere într-un imobil. Apoi sunt smartphone-urile noastre care sunt în principiu calculatoare.
Cu toată lumea utilizează calculatoarele zilnic, acestea devin din ce în ce mai vulnerabile la criminalii cibernetici și la hackeri. Poate afecta toate tipurile de computere, indiferent dacă funcționează Windows, Mac OS, Linux sau un echivalent smartphone.
Problema este că majoritatea oamenilor fie nu au timp, fie nu sunt interesați să se ocupe de siguranța calculatoarelor. Probabil ca informația despre securitatea calculatorului este prea complicată sau confuză pentru ca toata lumea sa o înțeleaga.
Sper să începem să simplificăm lucrurile. Eu spun „face un start”, deoarece securitatea calculatoarelor este un subiect uriaș și una pe care multe companii mari le cheltuiesc milioane de euro pe an.

1. Trebuie să fiti conectați permanent la internet?

Răspunsul la acest lucru pentru mine (și bănuiesc tot mai mulți oameni) este un „da!” Răsunător, dar dacă aveți un computer care rulează pentru perioade lungi de timp și nu aveți nevoie să fiți mereu conectat la internet, atunci este destul de prudent pentru a comuta router-ul de pe internet. Hackerii tind să preferă să exploateze conexiunile „întotdeauna ON”, iar dacă conexiunea la internet este mai sporadică, veți fi mai puțin atrăgători pentru ei.
Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu va fi practic. Din ce în ce mai multe lucruri pe care le facem în aceste zile necesită o conexiune la internet. Cu Windows 8 vine mai târziu în acest an și noile versiuni ale sistemului de operare Mac, computerele noastre vor solicita conexiuni „întotdeauna pe”. Nu este vorba doar de calculatoare – este vorba de cutiile noastre TV digitale și chiar de frigiderele și mașinile de spălat vase (presupunând că aveți o soluție pe internet!). În acest caz, va trebui să vă asigurați că vă protejați conexiunea la internet la punctul de intrare – de obicei routerul.

2. Asigurați-vă că routerul are un firewall decent

Un firewall este o bucată de software sau hardware care (pur și simplu vorbind) permite lucrurilor bune și lucrurilor rele. Majoritatea furnizorilor de servicii internet oferă un router gratuit și un modem atunci când vă înscrieți cu ei. Asigurați-vă că are un firewall decent. Dacă sunteți o persoană cu experiență în tehnologie, puteți chiar să actualizați firmware-ul (folosind modele asemănătoare cu Tomato sau DD-WRT) pe mai multe routere pentru a îmbunătăți securitatea, printre altele.

3. Asigurați-vă că computerul sau dispozitivul are un firewall decent

Cele mai multe computere din zilele noastre au un firewall integrat încorporat în sistemul de operare. Cel de la Windows este intitulat „Windows Firewall”, iar Mac OS X are și unul integrat. Pentru Linux, depinde de optiunile tale, exista o listă de firewall-uri decente pe care le-ai putea lua în considerare.

4. Instalați software antivirus decent

Știu că exista unii oameni care cred in teoria conspirației că unele firme de software care produc aplicații antivirus generează de fapt virusurile în primul rând. Ideea este că ar face acest lucru pentru a genera o anumită isterie, astfel încât mai mulți oameni să își cumpere produsul. Există unii oameni care spun că au software anti-virus este o pierdere de timp, atâta timp cât veti fi atenți și că tot ceea ce fac este încetinirea computerului.