Activitatle electrice ale creierului uman.

Activitatile electrice ale creierului sunt similare

Intr-un studiu facut asupra pacientilor cu epilepsie, cercetatorii americani au urmarit activitatea electrica a unuia dintre centrele de memorie ale creierului. Astfel, s-a descoperit faptul ca celulele creierului unei persoane care a invatat o pereche de cuvinte noi arata aceleasi activitati electrice ca si atunci cand persoana doar isi aminteste cuvintele respective.

Experimentele arata prezenta unor tipare ale activitatilor neuronale

Oamenii de stiinta de la Institutul National al Sanatatii (NIH), Bethesda, Maryland din SUA au urmarit activitatea electrica in creierul pacientilor cu epilepsie, pentru a afla cat mai multe despre sursele convulsiilor pacientilor. Monitorizand activitatile cerebrale ale pacientilor cu epilepsie, cercetatorii au examinat activitatea creierului, in timpul unor amintiri episodice ale pacientilor, folosite pentru a rememora amintiri din experientele acestora din trecut.

De asemenea, studiile din ultimele doua decenii efectuate asupra creierului rozatoarelor au aratat ca acesta poate stoca amintiri in secvente unice de activitate neuronala. Cercetatorii NIH au efectuat ulterior un studiu cu pacienti epileptici, pentru a testa aceste descoperiri facute pe creierul rozatoarelor.

„Atunci cand ne-am uitat cu atentie la datele pe care le-am colectat de la pacienti, am crezut ca putem gasi o legatura intre ceea ce se vede la om, memoria rozatoarelor si tiparele de activitati ale neuronilor”, a declarat cercetatorul Alex Vaz.

Activitatile neuronale din creier arata o repetare coordonata

Oamenii de stiinta au analizat tiparele de activitati ale neuronilor individuali localizati in lobul temporal frontal, centrul limbajului din creier, pentru a testa daca datele obtinute din rozatoarele creierului au fost similare la om. Curentii emisi de neuroni au fost inregistrati in timp ce pacientii stateau in fata ecranului.

Pacientii au fost invitati sa invete perechi de cuvinte irelevante, cum ar fi „tort” si „vulpe”. Mai tarziu, cand pacientului i s-a aratat un cuvant precum „tort”, activitatile similare ale neuronilor s-au repetat la intervale de milisecunde, in timp ce pacientul si-a amintit corect cuvantul „vulpe” insotit insa si de cuvantul „tort”.

Cercetatorii care au inregistrat activitatile neuronilor considera ca creierul nostru poate folosi secvente de activitate neuronala pentru a pastra amintirile si a repeta secventele atunci cand vrem sa ne amintim ulterior o experienta.

„Rezultatele cercetarilor noastre sustin ideea ca amintirile ofera o repetare coordonata a tiparelor de activitate neuronala de-a lungul creierului”, a precizat Kareem Zaghloul, unul dintre pionierii cercetarilor cerebrale asupra neuronilor creierului.