munca la distanta avantaje si beneficii

Avantajele muncii la distanta

In conditiile actuale, o persoana poate fi confruntata cu posibilitatea de a alege intre a lucra de la distanta sau de la birou si ar trebui sa compare atent cele doua variante, pentru a face optiunea corespunzatoare. Munca de la distanta poate insemna exact acelasi lucru cu efectuarea sarcinilor la birou, dar exista insa unele diferente. In cele ce urmeaza, va prezentam cele mai semnificative avantaje ale muncii la distanta, fata de munca la birou.

Evitarea navetei

Conform raportului efectuat anul trecut de compania americana Owl Labs privind munca la distanta, unul dintre principalele motive pentru care angajatii doresc sa lucreze de acasa este evitarea navetei, acest motiv reprezentand 78% din raspunsurile intervievatilor.

Daca lucrati de acasa, naveta la locul de munca este practic inexistenta, acest lucru imbunatatindu-va echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, ajutandu-va sa economisiti timp si bani si scutindu-va de stresul intarzierii la birou, datorat de obicei blocajelor in trafic.

Flexibilitatea orelor de munca

Flexibilitatea este un alt beneficiu pentru care oamenii lucreaza de acasa. Un raport al muncii la distanta facut anul trecut de platforma social-media Buffer a descoperit ca cel mai mare beneficiu al muncii la distanta in prezent este flexibilitatea orelor de lucru, 40% dintre angajati exprimandu-si aceasta opinie.

Flexibilitatea reprezinta un beneficiu pe care angajatorii ar trebui sa-l ia in considerare atunci cand le ofera angajatilor oportunitatea de a efectua o munca la distanta. In plus, acesta este un avantaj pe care il vor cauta majoritatea viitorilor angajati, atunci cand vor cauta un nou loc de munca.

Flexibilitatea poate afecta foarte mult programul de munca si ii poate face pe angajati sa se bucure mai mult de timpul lor liber, sa fie mai fericiti si, prin urmare, mai productivi la locul de munca.

Performanta crescuta

Munca la distanta poate fi mai productiva decat lucrul la birou. Acest fapt este confirmat de numeroase studii. De exemplu, cercetarile facute de compania australiana Airtasker au descoperit ca angajatii sunt mai productivi lucrand de acasa, decat colegii lor de la birou.

Astfel, practicantii muncii la distanta iau in medie o pauza la 22 de minute, in timp ce colegii lor din birou o iau la 18 minute. Cei ce muncesc la distanta au pauze mai putin lungi (in medie sunt 27 de minute de munca neproductiva), comparativ cu 37 astfel de minute ale celor de la birou.

In plus, muncitorii la distanta considera ca este mai usor sa se concentreze asupra activitatii profesionale, decat omologii lor din birou.

Economia de bani este un mare avantaj al muncii la distanta

Toti lucram pentru a castiga bani. Dar, indiferent cat castigam, vrem sa economisim o parte din ei. In acest caz, munca la distanta este incredibil de utila. Munca la birou poate fi mai scumpa, datorita mesei servite la cantina sau la cafenea si costurilor pentru transportul la si de la birou.

Singurul lucru de care trebuie sa va faceti griji atunci cand efectuati o munca la distanta este sa platiti Internetul, abonament pe care l-ati fi platit oricum, chiar daca ati fi lucrat la birou.

Si chiar daca economiile lunare nu sunt atat de consistente pe cat ne-am dori, strangerea lor pe parcursul unui an va aduna o suma suficienta pentru achizitionarea unui nou telefon sau poate chiar o calatorie in strainatate. Deci este un avantaj important al muncii la distanta.