Santa Cruz del Islote vazuta din drona.

Santa Cruz del Islote – cea mai aglomerata insula din lume

Avand suprafata a doua terenuri de fotbal, Santa Cruz del Islote este un loc magic. Undeva in Marea Caraibelor, acest loc de poveste gazduieste peste 1200 de oameni, fiind insula cu cea mai mare densitate a populatiei de pe Pamant.

Tinerii reprezinta aproape doua treimi din populatie

Santa Cruz del Islote este un fel de lume miniaturala in care 18 familii numeroase locuiesc in 97 de case, iar copiii lor merg la scoala in doua schimburi. Are chiar si un restaurant si propriul sau mini-port – singura modalitate de a furniza alimente insulei izolate.

Economia de aici se bazeaza pe pescuit, oferind si alte servicii precum plimbarile cu barca, gatitul preparatelor din peste sau furnizarea de ghiduri turistice. Oaspetilor li se recomanda sa se cazeze in hotelurile de lux situate pe o insula vecina, Islas de San Bernardo, apoi sa ajunga la Santa Cruz del Islote cu barca.

Insula are o atmosfera prietenoasa – locuitorii nu stiu ce este o infractiune si, daca o familie are nevoie de ajutor, se poate baza cu incredere pe vecini si prieteni. Ca fapt divers, aici anul trecut s-au nascut sapte copii si nimeni nu a decedat.

Ponderea tinerilor pe insula este in proportie 65%, ceea ce reprezinta o majoritate covarsitoare. Insula traieste in ritmul sau unic, iar acest lucru necesita multa energie electrica, energie care se obtine din panourile fotovoltaice instalate pe insula.

Viata din Santa Cruz del Islote este spectaculoasa si seamana cu o continua vacanta. Copiii invata sa inoate si sa pescuiasca de la o varsta frageda si pot fi adesea gasiti la malul marii, jucandu-se in apa marii sau pescuind.

In acest loc minunat, nimeni nu stie ce sunt crimele, violenta sau conflictele armate. Copiii alearga fericiti pe strazi, se joaca si se distreaza. Tinerii arata de-a dreptul spectaculos, au coafuri si tatuaje neobisnuite, asculta muzica rap in limba spaniola, in timp ce adultii stau undeva la umbra, discutand despre ultimele meciuri de box si savurand mancarurile preferate.

Un captivant joc de domino si o sticla de bere poate fi un inceput excelent pentru o seara perfecta pe aceasta insula. Petrecerile de trei zile sunt ceva normal aici si dureaza pana la epuizarea romului si a berii, iar oamenii danseaza tarziu in noapte, distrandu-se ca si cand ar face-o pentru ultima data.

Internetul este prezent si el pe insula si, datorita acestuia, tinerii invata despre lumea din jurul lor. Spre deosebire de parinti si bunici, majoritatea adolescentilor viseaza sa paraseasca insula si sa se stabileasca pe continent.

Apa potabila si gestionarea deseurilor sunt singurele neajunsuri

Santa Cruz del Islote isi atrage oaspetii catre realitatea sa uimitoare si vibranta – strazile inguste cu case colorate, aratand energia inepuizabila a localnicilor. Turistii sunt izbiti de contrastul neobisnuit dintre hainele stralucitoare, pielea intunecata a localnicilor si casele colorate – o revolta de culori si o atmosfera de carnaval.

Din pacate, acest aparent paradis este foarte sarac: adesea nu exista suficienta apa potabila – aici aceasta isi merita greutatea sa in aur. Apa potabila este adusa in port la fiecare trei saptamani, fiind destul de scumpa, precum si restul proviziilor livrate localnicilor. In plus, eliminarea gunoiului de pe insula este o problema destul de acuta si urgenta. Autoritatile au incheiat contracte cu o companie de colectare a gunoiului de pe continent pentru a proteja insula.

Localnicii sustin ca viata pe insula este linistita, fiind destul de multumiti de aceasta. Nimeni nu isi incuie usile locuintei, iar tinerii se distreaza pana noaptea tarziu. Locuitorii isi iubesc foarte mult locuintele si le parasesc doar atunci cand trec in nefiinta. De fapt, nu exista un cimitir acolo – acesta fiind situat pe o insula vecina mai mare.

Pe Santa Cruz del Islote exista un centru medical unde lucreaza un singur medic ce tine evidenta populatiei, precum si istoricul medical al fiecarui localnic, actualizand datele la fiecare cateva saptamani. In ciuda veniturilor reduse, locuitorii din zona nu se plang de viata lor, deoarece sunt obisnuiti de mici cu acest stil de viata, afirmand ca au suficient din tot ceea ce este necesar pentru un trai decent.

Pe insula locuieste un hair-stilist ce este foarte iubit si respectat. El isi petrece cea mai mare parte a timpului ajutand localnicii sa-si aleaga cea mai potrivita, dar si cea mai neobisnuita coafura. Oamenii de pe insula sunt foarte indrazneti si creativi in acest sens si poarta pe crestet tot felul de gadget-uri sau impletituri colorate.

Bastinasilor le place sa povesteasca istoria insulei lor, aceasta fiind descoperita acum aproximativ 150 de ani de catre pescarii nomazi veniti din peninsula columbiana Barú. Conform legendei, pescarii au observat ca nu exista tantari pe aceasta insula – o raritate in zona Marii Caraibelor – si au decis sa-si petreaca noaptea acolo. Somnul lor a fost atat de placut si linistit, incat au ramas acolo pentru totdeauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *