Soarele are o structura complexa.

Soarele – creatorul vietii pe Pamant

Soarele ne incalzeste planeta in fiecare zi si ne furnizeaza lumina naturala care este atat de necesara vietii pe Pamant. Soarele ar putea inghiti 1,3 milioane de planete de dimensiunea Pamantului in sfera sa. Acesta genereaza la fel de multa energie ca explozia unei bombe avand un trilion de megatone in fiecare secunda.

Soarele are varsta de 4,5 miliarde de ani

De fapt, soarele nostru este doar o stea obisnuita de mijloc, conform standardelor generale. Doar apropierea relativa de noi o face atat de speciala. Nu am fi aici daca soarele nu ar fi atat de aproape.

In continuare, vom analiza lumea fascinanta a celei mai apropiate stele. Vom analiza parti ale soarelui, vom afla cum face lumina si caldura si vom explora principalele sale caracteristici.

Soarele s-a „aprins” acum mai bine de 4,5 miliarde de ani. Acesta este o acumulare masiva de gaz, in principal hidrogen si heliu. Deoarece este atat de masiv, soarele are o gravitatie enorma, o forta gravitationala suficienta pentru a tine tot acest hidrogen si heliu, pastrand in acelasi timp toate planetele in orbitele lor, rotindu-se in jurul sau.

Spunem ca soarele arde, dar nu arde ca un foc de lemne. In schimb, soarele este un reactor nuclear urias. Deci, care este structura Soarelui si sursele sale de energie si cum afecteaza viata pe Pamant?

Structura Soarelui

Soarele este o stea, la fel ca celelalte stele pe care le vedem noaptea pe bolta cerului. Diferenta este in departare – celelalte stele pe care le vedem sunt la ani-lumina distanta de noi, iar soarele nostru la doar 8 minute-lumina, adica de multe mii de ori mai aproape. Oficial, Soarele este clasificat ca o stea G2 in functie de temperatura si lungimile de unda sau de  spectrul de  lumina pe care il emite.

Soarele este format din gaz. Nu are suprafata dura. Cu toate acestea, mai are o anumita structura. Cele trei zone structurale principale ale Soarelui includ:

  • Nucleul este centrul Soarelui, care reprezinta 25% din raza sa;
  • Zona de radiatie – un camp care inconjoara direct nucleul, ce este 45% din raza lui;
  • Zona convectiva – inelul cel mai exterior al Soarelui, care este 30% din raza sa.

Deasupra suprafetei Soarelui se afla atmosfera sa, care este formata din trei parti:

  • Fotosfera – cea mai adanca parte a atmosferei solare si singura parte pe care o putem vedea;
  • Corona – un strat exterior extrem de fierbinte care se intinde pe cateva milioane de kilometri;
  • Cromosfera – zona dintre fotosfera si corona; este mai calda decat fotosfera.

Toate caracteristicile principale ale Soarelui pot fi explicate prin reactii nucleare care isi produc energia datorita campurilor magnetice cauzate de miscarile gazelor si de forta sa gravitationala.

Cum produce Soarele energie?

Raspunsul simplu este ca Soarele, ca toate stelele, este capabil sa genereze energie, deoarece este in esenta o reactie masiva de fuziune. Oamenii de stiinta cred ca acest lucru a inceput atunci cand un nor imens de gaze si particule (adica nebuloasa) s-a prabusit sub forta gravitatiei – cunoscuta sub numele de teoria nebuloasei.

Aceasta nu numai ca a creat o sfera uriasa de lumina in centrul sistemului nostru solar, dar a declansat si procesul prin care hidrogenul colectat in centru a inceput sa se topeasca pentru a crea energie solara. Cunoscut tehnic sub denumirea de fuziune nucleara, acest proces elibereaza o cantitate incredibila de energie sub forma de lumina si caldura. Obtinerea acestei energii din centrul Soarelui catre planeta Pamant si dincolo de ea implica mai multi pasi decisivi, iar fiecare joaca un rol in asigurarea faptului ca energia solara ajunge acolo unde poate ajuta la crearea si sustinerea vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *