Umiditatea de minim 60% si metalul poate dezvolta tensiune electrica.

Cercetatori din Israel au generat tensiune electrica din umiditatea crescuta a aerului

Inspirati de tot mai desele furtuni electrice, oamenii de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, considera ca este posibil sa fi descoperit o noua sursa de energie regenerabila. In experimentele de laborator efectuate, echipa a fost capabila sa genereze tensiune electrica folosind doar apa si metal, ceea ce ridica perspectiva unor baterii ce pot fi incarcate numai cu umiditatea din aer.

Tensiune electrica produsa de metal si vapori de apa

„Am cautat sa valorificam un fenomen natural: energia electrica din apa. Electricitatea creata in furtuni este generata doar de apa, in diferitele sale stari de agregare: vapori de apa, picaturi lichide de apa si gheata. Douazeci de minute de dezvoltare a norului este modul in care se trece de la picaturile de apa pana la descarcari electrice uriase, fulgere avand o lungime de aproximativ jumatate de mila,  potrivit explicatiilor date de profesorul Colin Price, cel care a condus aceasta cercetare.

Profesorul Price si echipa sa au cautat sa profite de potentialul picaturilor de apa, cercetarile dovedind faptul ca acestea ar fi capabile sa incarce electric suprafetele metalice cu ajutorul fortelor de frecare. Intr-un alt studiu, s-a demonstrat ca unele tipuri de metal vor genera o sarcina electrica, ca raspuns la umiditatea existenta in aer.

Experimentele echipei au fost concepute pentru a descoperi modul in care o tensiune electrica ar putea fi generata intre doua metale (unul fiind impamantat), atunci cand au fost supuse unor niveluri ridicate de umiditate. Cand aerul a fost uscat, nu s-a produs nici o tensiune. Dar, odata ce nivelul de umiditate a crescut peste 60%, acestea au inceput sa dezvolte o anumita tensiune, inainte de a disparea din nou, odata ce umiditatea a inceput sa scada. Initial, aceste experimente au fost efectuate in aer liber.

Tarile cu clima umeda sunt favorizate

Ulterior, oamenii de stiinta au reusit sa reproduca experimentele in laborator, constatand ca diferite suprafete metalice izolate genereaza valori diferite de tensiune electrica datorata vaporilor de apa din incinta, dar numai daca umiditatea relativa a aerului depasea 60 %. Iar acest fenomen se intampla aproape in fiecare vara in Israel si in fiecare zi in majoritatea tarilor tropicale.

Potrivit cercetatorilor israelieni, experimentele au aratat ca aerul umed ar putea fi exploatat pentru a incarca mici suprafete metalice cu tensiuni de pana la aproximativ un volt, proces despre care se spune ca nu este atat de departe de a fi utilizat practic.

„Rezultatele pot fi deosebit de importante, ca sursa regenerabila de energie in tarile in curs de dezvoltare, acolo unde numeroase comunitati inca nu au acces la electricitate, dar umiditatea atmosferica este in mod constant peste 60%”, sustine profesorul Price.