sursa de alimentare

Parametrii principali ai surselor de alimentare de laborator

Având în vedere dezvoltarea producției de surse de alimentare de laborator, ar trebui să acordăm mai multă atenție parametrilor în momentul în care vrem să facem o alegere. Printre aceștia se numără, de exemplu, parametrii care definesc sursa reglabila de tensiune. Capacitatea de a seta parametrii specifici depinde de tipul de sursa de alimentare cu care avem de-a face.

Putem distinge surse de alimentare de laborator clasice și surse de alimentare programabile. Primele au o gamă de reglare limitată. Aici ne referim la parametrii de bază, precum tensiunea electrică și intensitatea curentului. De asemenea, putem seta modurile de operare specifice: modul de operare al tensiunii și cel al curentului. Sursele de alimentare programabile oferă o paletă largă de aplicabilitate. Pot fi controlate, iar valorile dorite ale parametrilor pot fi setate folosind protocoale de conectare digitală. Este suficient să menționăm câteva dintre ele, precum RS232, USB, GPIB și Ethernet. Sursele de alimentare programabile vă permit să controlați sursa reglabila de tensiune prin tastatură.

Parametrii surselor de alimentare de laborator

Parametrii de bază ai surselor de alimentare de laborator sunt valoarea maximă a curentului de ieșire și tensiunea electrică de ieșire. Primul parametru are legătură cu dimensiunile sursei de alimentare de laborator, recunoscute ca sursa reglabila de tensiune. Sursele de alimentare mici permit ieșirea unui curent electric care atinge o valoare de până la câteva sute de miliamperi. În schimb, sursele de alimentare mai mari sunt mai performante și, prin urmare, valoarea curentului electric ajunge până la câteva sute de amperi. Când vine vorba de tensiunea electrică, sursele de alimentare mici o generează într-un interval de până la câteva zeci de volți, în timp ce sursele de alimentare mari permit atingerea nivelului de câteva sute de volți.

Alți parametri care influențează utilizarea și eficiența surselor de alimentare de laborator sunt precizia reglării, precum și stabilitatea curentului pe care îl furnizează la ieșire. La fel de importante sunt sistemele de protecție împotriva defecțiunilor. Se folosesc sisteme împotriva suprasarcinii și împotriva supratensiunii, precum și protecții împotriva supraîncălzirii componentelor din care este realizată sursa de alimentare de laborator. Existența elementelor de protecție menționate este o condiție necesară pentru ca modelul dat să obțină certificat de atestare.

Toți parametrii surselor de alimentare de laborator, inclusiv cei cu control precis, pot fi găsiți pe marcajele producătorului sau distribuitorului atunci când vine vorba despre sursa reglabila de tensiune. În cazul în care nu ești sigur dacă sursa de alimentare de laborator aleasă de tine are parametrii adecvați nevoilor tale, merită să te consulți cu un angajat al magazinului din care intenționezi să cumperi.