Viespea uriasa pare a fi din filmele de desene animate.

Viespile uriase din Asia au ajuns in SUA

Departamentul de Agricultura al statului american Washington a verificat in decembrie, anul trecut, patru semnalari ale insectei Vespa mandarinia – denumirea oficiala a viespei asiatice gigant. Insa abia dupa ce „The New York Times” a relatat recent despre aparitia lor, aceste viespi uriase au aparut in lumina reflectoarelor mass-mediei americane.

Viespile uriase se hranesc cu albine

Ele sunt bicolore, galben-negre, masoara pana la cinci centimetri lungime si au ochii bombati, de parca ar fi dintr-un desen animat, potrivit descrierii facute de Susan Cobey, crescator de albine la Departamentul de Entomologie din Washington State University (WSU).

„Sunt niste viespi socant de mari. Reprezinta un pericol pentru sanatate si, mai important, sunt un pradator de temut pentru albine”, a declarat Todd Murray, entomolog la WSU si specialist in speciile de insecte invazive.

Viespile uriase sunt native din padurile si muntii Asiei de est si sud-est, unde se hranesc cu alte insecte. Una dintre insectele preferate este albina europeana de miere. Oamenii de stiinta din statul Washington se ingrijoreaza ca, in cazul in care acestea s-ar raspandi, ar putea decima albinele obisnuite, pe care fermierii se bazeaza pentru polenizarea livezilor de meri si ciresi. Speciile invazive, cum ar fi viespile uriase, pot modifica permanent un ecosistem.

Intepaturile catorva viespi uriase pot fi mortale

„Trebuie neaparat ca oamenii sa recunoasca si sa identifice aceste viespi atat timp cat populatiile lor sunt mici, astfel incat sa poata fi eradicate din timp” a precizat Murray. WSU si Departamentul de Agricultura al statului Washington lucreaza intens cu apicultorii si voluntarii locali pentru a depista si anihila viespile uriase, inainte ca acestea sa devina invazive.

Aprilie este luna in care reginele lor ies de obicei din hibernare, astfel incat atunci viespile incep sa devina active. Evident, consecintele vor fi devastatoare daca aceste creaturi reusesc sa se inmulteasca si sa se raspandeasca.

Chiar daca oamenii nu sunt tinta preferata a viespilor uriase, acestea vor ataca orice vietuitoare daca se simt amenintate. Atunci cand un grup de viespi ataca, ele pot injecta mai mult venin decat muscatura unui sarpe. Viespile uriase ucid in jur de 50 de persoane in Japonia in fiecare an.