Care este diferenta dintre NLP-ul obisnuit fata de cel Somato Integrativ

Care este diferenta dintre NLP-ul obisnuit fata de cel Somato Integrativ?

NLP vine de la Programare Neuro-Lingvistica (eng. Neuro Linguistic Programming) si studiaza:

  1. Neurologia, care se refera la creier si la modul in care ne reprezentam informatiile care vin spre noi. Principalele modalitati de a experimenta lumea sunt cele 5 simturi: vazul, auzul, kinestezicul (simt tactil), mirosul, gustul.
  2. Lingvistica se refera la limbajul pe care-l folosim in descriere atunci cand ne amintim o experienta trecuta, cand traim o experienta prezenta sau cand ne imaginam o experienta viitoare.
  3. Programarea se refera la obiceiurile, strategiile pe care le folosim in viata si care au devenit ca niste programe (pattern-uri). De unele putem fi constienti, pe altele le putem observa daca ni le scoate cineva sau ceva in evidenta, de altele este posibil sa nu fim constienti vreodata. Aceste programe ne influenteaza felul in care traim, in care actionam si reactionam.

Ce inseamna asta mai concret?
Inseamna ca poti sa-ti programezi mintea utilizand cuvintele astfel incat sa ai succes!

Cu ce este diferit NLP-ul obisnuit fata de cel Somato Integrativ?

Diferenta principala pe care o aduce se bazeaza pe studiul psihosomaticii care are in vedere urmatoarele aspecte: fiecare om este diferit, constientizeaza si traieste lucrurile diferit. In timp ce o emotie poate sa declanseze o reactie unei persoane, exista sanse ca acelasi tip de emotie sa declanseze alta reactie in cazul altei persoane, sau nicio reactie. Acest lucru se intampla datorita diferentelor de interpretare, a felului in care se simte fiecare afectat, constient sau inconstient. Daca stresul psihologic trait de o persoana este suficient de mare, el va fi transpus de catre creier intr-un stres biologic, sub stari de rau, afectiuni, reactii fizice.
Pe scurt, somatizarea reprezinta raspunsul corpului fizic la modul nostru de gandire. Observand semnalele corpului, putem afla concret unde si cum anume sa utilizam NLP-ul (programarea mintii prin limbaj) astfel incat sa ne vindecam si sa traim o viata prospera.

Probabil cel mai important aspect din NLP este integrarea convingerilor. Acestea ne dicteaza viata; modul in care vedem lucrurile din exteriorul nostru este si modul in care le vom trai in interior.

Da-mi voie sa iti impartasesc o mica povestioara

O fetita a venit acasa dupa scoala, s-a dus in camera ei, s-a uitat pe geam si a vazut haine murdare puse la uscat.
S-a dus la mama ei si i-a spus, „- Mami vecinii nostri au pus hainele murdare la uscat” la care mama ei zambeste, se uita la ea si isi continua treaba.
A doua zi acelasi lucru, vine de la scoala se duce in camera si vede pe fereastra hainele murdare puse la uscat.
Din nou se duce la mama ei si ii spune „– Mami, din nou vecinii nostri au pus hainele murdare la uscat, trebuie sa ma duc sa le spun ca nu se pun murdare la uscat” mama ei reactionand la fel.
A treia zi ajunge acasa de la scoala si intra in camera si vede haine curate puse la uscat.
Se duce la mama ei si ii spune, “Mami, in sfarsit vecinii nostri si-au spalat hainele”, iar mama ei ii raspunde “Draga mea, in sfarsit am spalat eu geamurile”.

Spune-mi te rog, de cate ori te uiti in exterior si crezi ca altii si-au pus hainele murdare la uscat, cand de fapt noi avem geamurile murdare. Asta inseamna sa avem convingeri limitative care ne opresc din a dobandi ceea ce ne dorim cu adevarat.

Iti doresti sa iti schimbi convingerile limitative?

Daca da, fa o lista cu 5 convingeri care simti ca-ti schimba starea emotionala si te limiteaza pentru a fi constient de ele si prin urmare sa cauti sa le schimbi.