Test de aptitudini

Cum iti alegi profesia cu un test de cariera

O profesie poate fi recunoscuta ca fiind potrivita pentru o anumita persoana daca se observa conformitatea acesteia cu trei indicatori principali (regula celor trei: Atractie, Oportunitati, Cerere). Atunci cand o persoana vrea sa mearga la studii, deseori apare intrebarea: „incotro sa o apuc?” Primul pas pe care il poti face e un test de cariera.

Astfel,

  1. Atractia este raspunsul la intrebarea: Ce vreau? Aici sunt incluse nevoile, motivele, valorile personale ale individului – trebuie sa navighezi prin toate acestea pentru a intelege exact de ce ai nevoie pentru a considera ca ai in viata o reusita completa. Pentru a te cunoaste mai bine, poti aplea la un test de aptitudini profesionale.
  2. Oportunitatile sunt resursele disponibile: emotionale, intelectuale, fizice, temporale, financiare. Acestea includ caracteristici personale care ajuta la obtinerea succesului in activitati specifice, nivelul de educatie existent, abilitati generale si speciale, starea de sanatate, capacitatea de a cheltui timp si bani pentru obtinerea unei educatii specifice.
  3. Cererea – in primul rând, este o analiza a cererii si ofertei de pe piata muncii pentru reprezentantii unor profesii specifice. Reprezentantii ce profesii vor fi populare din punctul de vedere al angajatorilor si ce profesii si activitati, dimpotriva, se vor „stinge” in viitor.

Dupa cum arata viata, nu toti cei care aleg o profesie sunt capabili sa gaseasca in mod independent raspunsuri la intrebarile puse. Pentru ajutor in rezolvarea acestora, cel mai bine este sa parcurgi pentru inceput niste teste de inteligenta, care te vor ajuta sa intelegi cat de capabil esti intr-un domeniu sau altul si unde mai ai de lucrat.

Ce este profesia

Profesia sau ocupatia ta este una pe care o poti face pentru o lunga perioada de timp fara sa obosesti prea mult si care iti aduce bucurie. Dar nu totul este atât de simplu. In aceasta chestiune, se inclina mai mult spre modelele traditionale de societate, in care profesia copilului era determinata de profesia parintilor sai. In zilele noastre, toata lumea poate alege dintr-un milion de profesii si este usor sa te incurci aici. Dar daca inca din copilarie esti pregatit si condus intr-o directie intentionata, iti poate fi mai usor in viata de aldutl. Oricum, totul este relativ si fiecare ar trebui sa aleaga sa faca in viata exact ceea ce ii aduce placere, si munca nu ar trebui sa fie nicidecum un chin.