Lucian Blaga a fost una dintre cele mai marcante figuri ale culturii romanești din secolul XX
Sistemul sau filosofic este comparabil ca anvergura și ca arhitectura a ideilor cu acela lui Hegel, iar ca expresie literara cu opera lui Nietzsche sau Bergson.
Conceptele sale filosofice se grupeaza in trei trilogii:
- Trilogia cunoașterii în trei volume: Eonul dogmatic, Cunoașterea luciferica, Cenzura transcendenta, aparuta in 1943
- Trilogia culturii in trei volume: Orizont și stil, Spațiul mioritic, Geneza metaforei și sensul culturii, in 1944
- Trilogia valorilor: Știinta si creatie, Gandire magica și religie, Arta si valoare din 1946
Cea de-a patra, Trilogia cosmologica a ramas in stadiu de proiect. Din ea Blaga a publicat un singur volum, Diferențialele divine, primul din această ultima trilogie.
Blaga este creatorul unui sistem filosofic de construcție speculativa, in centrul caruia se afla noțiunea de mister. Autorul considera ca „prin arta, religie și filosofie, omul nazuieste spre revelarea misterului, dar intervine cenzura transcedenta, care asezata de Marele Anonim intre el și omenire impiedica cunoasterea esentei existentei”. In conceptia sa Marele Anonim a creat lumea și o modeleaza in continuare. In acest sens, existenta si cunoasterea sunt relative.
Conceptia lui Blaga porneste de la analiza modului ontologic uman al existentei. Blaga spune ca problema fundamentala a oricarei viziuni metafizice este relatia dintre om, lume si transcendenta. Creatorul universului este Marele Anonim, factorul divin al existentei umane.
Misterul este conceptul central al filosofiei sale, ca obiect al cunoasterii, privit ca strat de adancime al existentei. Blaga considera ca existenta este diferentiata in cinci moduri ontologice fundamentale: anorganic, vegetal, animal, uman, divin. Aceste moduri ontologice se diferentiaza in functie de felul lor de a fi si dupa orizontul in care exista.
Lucian Blaga a elaborat una dintre cele mai originale teorii asupra cunoasterii in secolul XX. El priveste cunoasterea ca fiind o valoare umana fundamentala, un act de creatie care se realizeaza prin stiinta, filosofie, arta.