Masaj efectuat de un maseur profesionist.

Masajul – conexiunea misterioasa dintre minte si trup

Motivele pentru care majoritatea persoanelor participa in mod regulat la sesiunile de masaj pot fi diferite – si acestea nu se refera numai la dorinta de a scapa de o durere sau de un disconfort. De cele mai multe ori, atunci cand se gandesc la un masaj de calitate, oamenii se asteapta la relaxare, la un sentiment placut de calm si pace interioara.

Masajul stimuleaza ‘memoria trupului’

Totusi, de multe ori, in timpul sau imediat dupa masaj, este posibil sa experimentam o adevarata abundenta de emotii diferite – de la euforie si fericire pana la, destul de ciudat, vina, furie, frica sau tristete. Desigur, acest lucru este mai rar, cel mai adesea emotiile care apar in timpul masajului sunt extrem de pozitive. Dar oare de ce se intampla acest lucru? Ne vom da seama in cele ce urmeaza.

In orice organism viu exista un fenomen care se numeste „memoria trupului”. Teoria „memoriei trupului” spune ca toate tesuturile apartinand corpului nostru, ca si intreg, sunt capabile sa acumuleze amintiri in sine. Acest tip de memorie functioneaza in acelasi mod ca si memoria noastra principala (functia mentala), astfel incat anumiti stimuli pot provoca tesuturilor anumite amintiri.

Desigur, in unele cercuri ale specialistilor aceasta teorie este considerata pseudo-stiintifica, deoarece nu exista dovezi ca orice tesut (cu exceptia tesutului cerebral), poate acumula informatii in sine. Dar nimeni nu va contesta faptul ca unele senzatii la nivel fizic pot provoca un raspuns puternic la nivelul psihicului, si chiar mai mult, acestea pot cauta si scoate la suprafata amintiri mai vechi.

Masajul imbunatateste starea de spirit

Probabil ai simtit si tu vreodata asa ceva, poate ai mirosit ceva sau ai auzit o melodie si in acel moment amintirile legate de acesti stimuli au revenit brusc in memoria ta? In mod similar, acest lucru se poate intampla si cu senzatiile tactile. Diferitele atingeri pot provoca amintiri – cu certitudine ai experimentat aceasta senzatie ​​de mai multe ori.

In timpul masajului, te vei putea relaxa atat de mult incat constiinta ta va putea intra intr-un fel de transa benefica. Este vorba despre acel sentiment de implinire pe care il iubim cu totii atat de mult. Cand suntem intr-o astfel de stare, toate atingerile masajului provoaca un raspuns emotional foarte puternic. Totusi, nu putem observa imediat acest lucru – la urma urmei, relaxarea in timpul unui masaj pare a fi, la inceput, un fel de somnolenta. Tocmai de aceea, afluxul de amintiri si emotii dupa un masaj bine facut depinde de circumstante diferite, de exemplu, terapeutul de masaj face pauze mai lungi atunci cand comuta intre diferitele parti ale corpului.

Intr-o oarecare masura, aceasta izbucnire emotionala uneste masajul propriu-zis cu psihoterapia – amintirile si emotiile, literalmente „acumulate in tesuturi”, vor fi eliberate acum din nou. Vei simti cum energia negativa pleaca pentru totdeauna, iar sentimentele benefice si pure vor ramane cu tine. In ambele cazuri, starea ta de spirit se va imbunatati considerabil.