Vin Tamaioasa Romaneasca

Tamaioasa Romaneasca – un vin pe cat de vechi, pe atat de delicios

Soiul de vita de vie Tamaioasa Romaneasca isi are originea in Grecia antica, dovada cea mai veche a cultivarii acestei vite de vie in Romania datand de mai bine de 2000 de ani. Acest soi s-a adaptat excelent regiunilor tarii noastre si a supravietuit inclusiv atacului filoxerei. In inscriptiile si documentele istorice respective, ar fi mentionat faptul ca acest vin vechi si delicios era baut la reuniunile regale, fiind folosit ca valoare comerciala inca din cele mai vechi timpuri.

Cele mai valoroase vinuri spumante se fac din Tamaioasa Romaneasca

Vita de vie Tamaioasa Romaneasca poarta si alte denumiri, cum ar fi: Tamaia Romaneasca, Muscat Frontignan, Busuioaca de Moldova, Tamaioasa alba de Dragasani, Moscato Bianco, Muscat blanc a petit grains sau Rumanische weihrauchtraube. Strugurii din specia Muscat, foarte aromati, cu parfum de mosc, dau de obicei vinuri dulci si demidulci, recolta facandu-se dupa maturarea completa a strugurilor.

Roadele vitei de vie Tamaioasa Romaneasca au o tehnica specifica de vinificare, cu maturarea indelungata a tescovinei, proces ce face ca acest vin sa fie unul dintre cele mai apreciate. Din acest soi pot fi obtinute vinuri spumante de o calitate exceptionala. Vinul se recomanda sa fie imbuteliat si invechit in recipiente din sticla, procedeu care ii confera minunate arome de flori salbatice, tei, salcam si miere.

Cunoscuta in Franta sub denumirea de Muscat Blanc a Petits Grains (Moscato Bianco in Italia), vita de vie Tamaioasa Romaneasca este cel mai vechi membru al familiei Muscat, fiind unul dintre cele mai vechi soiuri de vita de vie din lume. Soiul este renumit pentru boabele si semintele sale mici, la fel ca si varianta sa similara cu coaja rosie, Muscat a Petit Grains Rouges.

Butasi de vita de vie Tamaioasa Romaneasca sunt cultivati pe scara larga atat in ​​Europa, cat si in Lumea Noua, avand o lista lunga de sinonime regionale. Vinul poate fi produs intr-o varietate de stiluri de vin si procente de dulceata sau alcool, fiecare cu propria sa traditie regionala. Soiurile de vinuri seci prezinta o gama larga de arome: citrice, flori si condimente, cu un gust plin, sec. Exemplele vinurilor spumante si usor spumante sunt de obicei mai dulci si tind spre arome de pepene galben, cu parfumuri diverse.

Cunoscut ca Moscato Bianco, soiul de vita de vie Tamaioasa Romaneasca este plantat in toata Italia si reprezinta o proportie semnificativa din productia de vin alb de acolo. Vinul cel mai faimos este spumantul Asti si semi-spumantul Moscato d’Asti, din care cantitati uriase sunt exportate anual. Aceste vinuri sunt dulci, parfumate si cu un continut scazut de alcool, ceea ce le fac o alegere populara pentru a fi consumate inainte sau dupa cina.

Din Italia pana in Australia, Tamaioasa Romaneasca este unanim apreciata

In Franta, Muscat Blanc a Petits Grains (denumirea soiului vitei de vie Tamaioasa Romaneasca pentru francezi) se situeaza printre cele mai cultivate soiuri de vin alb din tara. Plantatiile sunt situate predominant in zona de sud, unde cel mai faimos vin se produce in Beaumes-de-Venise, Rivesaltes si Frontignan. Desi odata cultivate pe scara larga in Alsacia, vinurile Muscat de astazi sunt obtinute in principal din soiul fratern al vitei de vie Tamaioasa Romaneasca, anume Muscat Ottonel.

In Australia, soiul de vita de vie Tamaioasa Romaneasca poarta diferite denumiri: Brown Muscat, Frontignan si Rutherglen Muscat. Acesta din urma este renumit pentru regiunea viticola Rutherglen din partea de nord-est a statului Victoria. Rutherglen este de multa vreme cunoscuta ca regiune specializata in cultivarea soiurilor de vita de vie Muscat.

In podgorie, soiul de vita de vie Tamaioasa Romaneasca necesita un sezon de crestere indelungat, deoarece mugurii sai apar devreme si se coc relativ tarziu, in special intr-o zona cu clima mai rece. Trebuie cumparati butasi vita de vie Tamaioasa Romaneasca din pepiniere foarte devreme, deoarece stocurile se epuizeaza rapid datorita celebritatii sale.

Vinul obtinut din strugurii vitei de vie Tamaioasa Romaneasca este excelent ca vin de desert, fiind asociat deseori cu produse de patiserie uscate, deserturi la cuptor sau pe baza de fructe. Ar trebui sa fie servit rece, la o temperatura de 8-10°C, fiind excelent si ca aperitiv, insotit de mezeluri si branzeturi. In acelasi mod, acest vin delicios poate fi savurat in combinatie cu fructe de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *