Merita sa recunoastem ca, in ultimele decenii, diabetul a fost in mod constant in primele zece locuri in ceea ce priveste prevalenta bolii. Statisticile triste tin cont de cei care sunt deja constienti de boala in propriul lor corp. Dar medicii subliniaza ca, de exemplu, cel mai frecvent diabet de tip 2 poate sa nu apara in organism pentru o lunga perioada de timp, ci sa progreseze in dezvoltare.
Uneori, pacientii afla despre prezenta sa in timpul unei examinari complet terte, din alte motive. Fiind nedumeriti de problema constientizarii insuficiente a populatiei, am dori sa propunem sa analizam cu atentie si cuprinzator aceasta problema, precum si sa aflam daca este posibil sa consumam miere in caz de diabet zaharat.
De unde vine diabetul?
De diabetul zaharat de tip 2 sufera predominant persoanele supraponderale si cele care sunt predispuse genetic la aceasta boala.
Dupa cum s-a mentionat anterior, spre deosebire de primul tip, dezvoltarea bolii este lenta si neobservabila pentru pacienti. Cele mai de baza orientari pentru a scapa de obezitate sunt dieta si exercitiile fizice. Ele ajuta la combaterea atat a simptomelor, cat si a bolii in sine.
Exista, desigur, o clasificare in functie de formele evolutiei celui de-al doilea tip de boala:
- prima forma usoara – tratamentul are loc sub forma de activitate fizica si dieta;
- a doua forma de mijloc – puteti si trebuie sa luati comprimate de reducere a zaharului prescrise de medicul dumneavoastra;
- a treia este cea mai severa forma a evolutiei bolii, cu administrarea injectiilor cu insulina si complicatiile aparute in corp.
As dori sa mentionez ca cei care citesc acest articol, a caror varsta depaseste 40-45 de ani si sunt supraponderali, sa se supuna examinarii necesare. Totusi, este mai bine sa detectati boala in etapele initiale decat sa “profitati” mai tarziu de “beneficiile” neatentiei asupra propriului corp.

Revenind la subiectul unei diete specifice, ne vom concentra pe faptul ca medicii recomanda eliminarea carbohidratilor cu digestie rapida din dieta. Medicina nu recunoaste compatibilitatea dulciurilor, gemurilor si mierii in cazul unui diagnostic de diabet.
Se crede ca carbohidratii nu ar trebui sa provoace o crestere rapida a zaharului in organism dupa mese si, prin urmare, se prefera pastele, ierburile, hrisca si painea cu tarate. Dar exista un mic secret in care una sau doua lingurite de miere pot fi chiar utile.
Prima regula spune ca mierea este permisa numai pentru diabetul zaharat de tip 2, in cantitati mici si in cazul hipoglicemiei care a aparut. Hipoglicemia reprezinta o scadere accentuata a zaharului din organism, care provoaca mai multe stari instabile la pacienti.
Nuante de utilizare ale mierii
Mierea si diabetul zaharat sunt o simbioza care necesita o monitorizare constanta, asa ca imediat imi vine in minte o comparatie cu diplomatii. La urma urmei, ei sunt cei care, respectand regulile de buna forma, sunt obligati sa convina asupra celor mai bune solutii in favoarea tarilor lor.
Mierea va fi un astfel de diplomat care, intr-o doza foarte corecta, poate beneficia organismul bolnav:
- fructoza din compozitie este absorbita fara ajutorul insulinei;
- produsul in sine normalizeaza tensiunea arteriala la pacienti;
- mai mult de 150 de substante nutritive continute in produs fac posibila cresterea rezistentei organismului la boala, insa trebuie doar sa tineti cont de caracteristicile individuale ale fiecarui organism.
Mierea este utila si ca agent profilactic, dar impreuna cu aceasta trebuie sa folositi si alte produse apicole, precum pastura de albine si laptisorul de matca cu propolis. Tratamentul diabetului zaharat cu miere este imposibil, dar cel mai probabil este pur si simplu necesar sa-l utilizati ca element auxiliar al tratamentului. Avand in vedere compatibilitatea mierii si stadiul initial al diabetului zaharat, sa mergem mai departe pentru a acoperi mai profund intregul spectru de actiune al acestui produs.
De ce este utila mierea?
Acest produs dulce are un set de calitati si proprietati utile:
- intareste sistemul imunitar si normalizeaza metabolismul;
- are un efect antibacterian si de vindecare a ranilor;
- util in bolile vasculare si, in special, ajuta la rezolvarea problemei vaselor de sange din diabetul zaharat;
- elimina insomnia;
- sustine functionarea rinichilor si a ficatului si ajuta la normalizarea activitatii acestora.
Lista proprietatilor cu adevarat magice este aproape interminabila, dar revenim la subiectul tratamentului diabetului.
Principalii indicatori care se imbunatatesc odata cu utilizarea produsului:
- suprimarea raspandirii microbilor fungici si patogeni;
- reduce efectele secundare ale administrarii medicamentelor prescrise de un medic;
- are un efect vindecator asupra ranilor, fisurilor si ranilor cutanate;
- imbunatateste functionarea ficatului, a rinichilor, a tractului gastro-intestinal, a vaselor de sange, a inimii si a altor organe vitale.
Consumul de miere, pentru diabetici, trebuie reprogramat dimineata si, de preferinta, pe stomacul gol. Ce fel de miere poate fi consumata cu diabet zaharat? Expertii si medicii recomanda cea de salcam sau din hrisca. Un alt secret poate fi sfatul de a-l folosi impreuna cu fagurii. Incercati sa gasiti un apicultor care sa ofere intreaga gama de produse apicole si sa fie pe deplin responsabil pentru calitatea produsului.
Rezumat
Dupa ce am adunat toate sfaturile si recomandarile primite, vom raspunde la ultimele intrebari:
- Diabetul zaharat poate sa apara din miere? Nu, nu poate, deoarece diabetul de tip 2 este o boala ereditara sau care apare din obezitatea corpului;
- Utilizarea mierii este benefica pentru diabetul zaharat? Fara indoiala, dar numai la recomandarea si sub supravegherea medicului curant;
- Ce efect se poate obtine folosind un produs natural dulce? Varietatea metodelor de tratament este excelenta. Dar mierea este cel mai natural si delicios supliment nutritiv, crescand rezistenta organismului la boli si crescand sansele de recuperare in general. Conditiile favorabile create pentru organism de produsul in sine nu pot fi supraestimate.
Folosind mierea in viata de zi cu zi, puteti preveni dezvoltarea multor boli, iar prin adaugarea altor produse apicole, nu va puteti face griji cu privire la siguranta si rezistenta sistemului imunitar.
Exonerare de răspundere: informațiile și opiniile partajate sunt doar în scop informativ, incluzând, dar fără a se limita la, text, grafice, imagini și alte materiale, nu sunt concepute ca sfaturi sau instrucțiuni medicale. Nimic din cele menționate nu este destinat să înlocuiască sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional.