Top 10 cele mai populare si citite carti din lume

Top 10 cele mai populare si citite carti din lume

Literatura mondiala nu se incheie la Shakespeare si Dostoievski. Continua. In fiecare deceniu, apar noi „vedete” ale bestseller-urilor, care mai tarziu devin proprietarii unor premii de carte prestigioase si castiga laurii. Cu toate acestea, exista acei autori si lucrari care au asigurat deja ferm statutul celor mai populare si citite carti din lume. Acestea vor fi discutate mai jos.

Razboi si pace, Lev Tolstoi

Romanul, scris in secolul XIX, este una dintre cele mai faimoase opere din literatura rusa si, probabil, din lumea intreaga.

Lev Tolstoi - Razboi si Pace
Razboi si Pace – prima editie 1869

Povesteste despre evenimentele razboiului din 1812 si despre anii de dupa sfarsitul acestuia. Paleta romanului se extinde atat la bataliile militare, cat si la viata societatii seculare din Moscova si Sankt Petersburg, hinterlandul rus cu toate trasaturile lor psihologice, culorile si morala. Descrierea scenelor de razboi din roman este considerata cea mai buna din literatura, la egalitate cu „ Manastirea din Parma” a lui Stendhal. Nici un alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăți.

Cartea a fost tradusa in zeci de limbi ale lumii, ecranizata in mod repetat si este inclusa in tot felul de topuri ale cartilor cele mai bine vandute din toate timpurile. Oamenii continua sa citeasca si sa cumpere acest roman din nou si din nou. Pentru a fi convins de acest lucru, este suficient sa mergi la o librarie si sa vezi sortimentul sectiunii clasicilor. In 2016, lansarea serialului TV bazat pe romanul lui Tolstoi in Marea Britanie a starnit o crestere a vanzarilor de carti. Abia dupa lansarea primei serii, s-au vandut peste zeci de mii de exemplare.

1984, George Orwell

Scriitorul si personajul public George Orwell a creat in secolul trecut un roman nepieritor care a fost tradus in toate limbile majore ale lumii.

George Orwell - 1984O carte despre o societate totalitara in care „Big Brother te urmareste” si fiecare persoana poate fi fie o caramida intr-un perete mare si tacut, fie nu poate fi deloc. Cand unul dintre membrii acestei societati incepe sa inteleaga ca este imposibil sa mai traim asa, el este atras de o serie de evenimente care il conduc spre un scop logic sub controlul total.

S-ar parea ca lumea moderna, mai ales dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a scapat practic de regimurile totalitare, cu exceptia unor tari din lumea a treia. Si romanul in sine si-a pierdut deja relevanta.

Cu toate acestea, spre surprinderea tuturor, romanul „1984” incepe din nou sa conduca TOPUL celor mai populare carti.

Este tiparit din nou cu un tiraj impresionant de exemplare.

De veghe in lanul de secara, Jerome D. Salinger

Salinger este un fenomen in lumea literaturii mondiale. Dupa ce a scris doar un roman, el a devenit o imagine pentru o intreaga generatie din Statele Unite si Europa. Impreuna cu eroul sau Holden Caulfield, fiecare adolescent care citeste pare sa fi experimentat adolescenta in a doua jumatate a secolului XX.

Romanul povesteste despre cateva zile inainte de Craciun in viata unui tanar de 17 ani care a fost expulzat de la scoala pentru esec academic. Insa in aceasta scurta perioada, autorul a reusit sa gazduiasca tot ceea ce va fi inspirat ulterior de rebeli, beatnik si hipsteri din intreaga lume. Cartea nu isi pierde relevanta pana in prezent. La urma urmei, atat timp cat exista tineri, problemele si intrebarile puse in roman vor continua sa-i ingrijoreze.

Nu cu mult timp in urma, a fost lansat un film despre viata lui Jerome Saellinger, cea mai mare parte a acestuia fiind dedicat creatiei „ De veghe in lanul de secara”. In 2019, familia autorului a promis ca va publica lucrarile inca netiparite ale scriitorului.

Maestrul si Margareta, Mikhail Bulgakov

Romanul clasicului literaturii ruse a fost scris in 1940 si nu are nevoie de discursuri publicitare. Aceasta lucrare este fantastica, atat timp cat stapanul cuvintelor are nevoie pentru a dezvalui si a arata vicii si pasiuni umane. Si pentru a face aceasta lucrare relevanta in orice moment. „Intrebarile despre sange sunt cele mai dificile intrebari din lume”, a scris Bulgakov, ca si cum ar fi omis in mod deliberat ca sunt inca eterne. Aceasta inseamna ca si lucrarea sa este eterna. In URSS, cartea a fost publicata destul de tarziu, la mijlocul anilor ’70 si costa cat salariul mediu lunar din tara. Romanul a fost filmat in mod repetat si disputele despre acesta continua pana in prezent.

Un veac de singuratate, Gabriel Garcia Marquez

Unul dintre fondatorii realismului magic din literatura, scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a scris un roman pe care fanii prozei sud-americane din intreaga lume nu inceteaza sa-l admire. “Un veac de singuratatea” fost lansat in 1967 in Argentina, iar succesul sau a fost extraordinar conform standardelor din America de Sud. De 3,5 ani, cartea a vandut peste 500 de mii de exemplare. Romanul povesteste despre viata mai multor generatii ale familiei Buendia, in al carei chip se regasesc pe neasteptate trasaturile intregii Americi Latine. In 2019, Netflix, unul dintre cele mai importante servicii de streaming din lume, a anuntat cumpararea drepturilor de filmare a romanului.

Marele Gatsby, Francis Scott Fitzgerald

Poate unul dintre cele mai cunoscute si populare romane din literatura americana. Este dedicat erei distractiei, neglijentei, la sunetele de jazz si swing din Statele Unite. Si chiar daca aceasta era a fost scurta, este inca fara indoiala stralucitoare. Romanul este pe buna dreptate clasat printre cele mai mari opere din toate timpurile. Cartea este citita in toate tarile lumii, iar adaptarea filmului in care rolul principal a fost jucat de Leonardo DiCaprio i-a dat o popularitate suplimentara. De la moartea scriitorului, au fost vandute peste 25 de milioane de exemplare ale cartii.

In 2018, „Marele Gatsby” a fost inclus in primele trei carti cele mai citite din Armenia. Si recent, actrita de la Hollywood Catherine Zeta-Jones si-a marturisit dragostea pentru aceasta lucrare.

Harry Potter, J.K. Rowling

Prima carte a lui J.K. Rowling, “Harry Potter si piatra vrajitorului”, a fost publicata in 1997 si a devenit imediat un bestseller. Impreuna cu urmatoarele doua parti, a fost publicat in 116 milioane de exemplare, traduse in zeci de limbi ale lumii. Povestea lui Harry Potter a fost filmata si toate partile au avut un succes extraordinar.

Astazi, doua parti din „Animale fantastice”, bazate pe lucrarile lui Rowling, au aparut deja pe ecrane, care, la randul lor, ii trimit din nou si din nou pe iubitorii de fantezie la inceput. Cartile despre Harry Potter nu se opresc niciodata din publicare, sunt citite de tineri si nu numai, in intreaga lume.

Fifty Shades of Grey, E.L. James

Este putin probabil ca aceasta carte sa poata fi numita clasica si este putin probabil ca va reusi vreodata sa devina. Probabil ca succesul marchizului de Sade, sau mai bine zis al genului literar in care a lucrat de Sade, nu mai poate fi repetat de nimeni ca fiind un clasic. Pur si simplu in masura in care o astfel de intimitate, bombata spre exterior, poate uimi o singura data.

Cu toate acestea, James a scris o serie de romane care s-au dovedit a contine toate codurile care au functionat intr-un mod la care nimeni altcineva nu se astepta. De la lansarea primei carti, 30 de milioane de exemplare au fost vandute in intreaga lume. A explodat literalmente piata cartilor. Este suficient sa spunem ca povestea omului de afaceri bogat Christian Grey, care a apelat la BDSM, a fost pe lista de bestselleruri din New York Times timp de 166 de saptamani. Inainte de James, nimeni nu reusise. Toate cartile din serie au fost filmate, iar multimile de la librarii s-au mutat fara probleme in box-office-ul cinematografelor.

Astazi, cartile continua sa fie retiparite in tiraje uriase, iar criticii de carte arata exemple despre cum ar trebui sa fie un bestseller asa cum este Fifty Shades of Grey.

Iluzia Libertatii, Donna Tartt

Scriitoarea americana Donna Tartt a scris trei mari romane in 25 de ani si toate au avut un succes coplesitor. Romanul “Iluzia Libertatii” (The Goldfinch) este plin de reflectii filosofice, desi este dedicat unui baietel si vietii sale. Totul incepe cu faptul ca Theo, in varsta de 13 ani, se afla cateva minute in Muzeul Metropolitan din New York, unde admira o pictura a artistului olandez al secolului al XVII-lea Karel Fabricius. Imaginea se numeste Goldfinch. La un moment dat, o explozie are loc foarte aproape, dupa un timp Theo afla ca mama sa a murit … Acesta este inceputul unui mare roman, pe mai mult de 800 de pagini in care ne arata intreaga viata a baiatului, claritatea complotului Nesbö, intelectualitatea lui Hesse si lumea basmelor.

Pentru acest roman, Tartt a primit Premiul Pulitzer in 2014, iar cartea a iesit cu un tiraj de 1,5 milioane de exemplare. Warner Bros a anuntat deja achizitionarea drepturilor pentru productia unui film.

Biblia

Este imposibil sa enumeram cele mai faimoase carti din lume fara sa spunem cel putin cateva cuvinte despre Biblie. Si chiar daca nu apartine fictiunii, exista mai mult decat suficienta arta in ea. Biblia este scrisa in limbajul parabolelor, metaforei si poeziei, fiind tradusa in toate limbile lumii, Iar lizibilitatea si comercializarea, circulatia si prevalenta acesteia nu numai ca pot concura cu esantioane de literatura de masa, ci le pot si depasi.

Speram ca titlurile de carti enuntate mai sus se vor regasi si in biblioteca dvs si va vor ocupa timpul liber pe care il aveti la dispozitie uneori. De asemenea, daca cautati care sunt cele mai populare si mai citite carti din lume, selectia noastra speram ca va va fi de folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *