Ce este drunkorexia

Drunkorexia

Termenul „drunkorexia” a aparut destul de recent – la sfarsitul anilor 2000. Si desi aceasta nu a fost inca inclusa in lista oficiala a bolilor, are toate sansele sa ajunga acolo. Acest termen se refera la o stare in care o persoana refuza in mod constient mancarea in favoarea alcoolului. De ce unii recurg la asta si cum drunkorexia afecteaza sanatatea, o sa incercam sa ne dam seama in acest articol.

Cum a inceput totul?

Astazi, exista mai multe versiuni ale ceea ce a servit ca o conditie prealabila pentru aparitia unui astfel de fenomen precum drunkorexia. Potrivit unei teorii, tineretul occidental si popularitatea retelelor sociale sunt de vina. Este bine cunoscut faptul ca de multe ori tinerii, pentru a economisi bani sau in efortul de a atinge rapid euforia alcoolica, refuza gustarile in favoarea unei portii de alcool. Daca problema s-ar limita doar la dorinta de a se imbata mai repede, atunci ar fi privita dintr-un unghi complet diferit. Dar cand se vorbeste despre drunkorexie, este vorba de o situatie usor diferita. Totul a inceput cu faptul ca in jurul anului 2008, pe retelele de socializare au inceput sa apara fotografii cu americance inainte si dupa slabit. In comentariile la fotografii, ele au spus ca au reusit sa scape de excesul de greutate cu ajutorul alcoolului. Potrivit acestora, renuntarea la mancare in favoarea alcoolului ajuta la slabirea fara sa existe foame. Noua tendinta a castigat rapid popularitate: in intreaga lume, adolescentele in cautarea unei siluete zvelte au inceput sa urmeze exemplul americancelor. Curand, o noua tendinta periculoasa si-a primit propriul nume – “drunkorexia”.

Exista insa o alta versiune, conform careia “drunkorexia” isi datoreaza aparitia unei anume Connie Guttersen, un nutritionist care ar fi dezvoltat o dieta cu alcool. Daca urmati informatiile de pe web, aceasta recomanda sa beti un pahar de vin dupa fiecare masa, care ar trebui sa grabeasca digestia alimentelor si sa previna formarea grasimii subcutanate. Dar fie adeptii teoriei lui Guttersen nu i-au citit bine sfaturile, fie au decis sa imbunatateasca dieta inventata de ea, dar totul s-a rezumat la faptul ca deja in 2011, fetele si femeile au inceput sa consume masiv vin nu pentru cina, ci in loc de ea.

Adevarat, exista o a treia versiune, conform careia nu Guttersen sau adolescentii americani sunt „parintii” betiei. Se spune ca aceasta traditie are radacini mult mai vechi. Potrivit legendei, prima persoana care a inlocuit mancarea cu bauturi alcoolice pentru pierderea in greutate a fost regele Angliei, Wilhelm Cuceritorul. Cand nici un cal nu l-a putut tine pe monarh din cauza greutatii enorme, el a refuzat sa manance si si-a potoli foamea cu vin si bere. Acest lucru s-a intamplat inca din secolul al XI-lea.

Sistemul de slabire conform metodei Wilhelm este popular si astazi.

Caracteristici generale pentru drunkorexie

Pentru a intelege ce inseamna termenul “drunkorexie”, este suficient sa stim ca in engleza “drunk” este tradus ca „beat”, iar in greaca “orexia” este tradusa ca „pofta de mancare” si este folosita in terminologia medicala pentru a se referi la diferite tulburari de alimentatie, de exemplu : „anorexie”, „ortorexie”.

consum de alcoolVorbind despre aceasta afectiune, trebuie remarcat imediat ca drunkorexia nu este inca alcoolism, desi in multe cazuri totul se termina cu dezvoltarea dependentei de alcool. Drunkorexia este o afectiune in care o persoana inlocuieste in mod deliberat caloriile alimentare cu alcool, fie pentru a scapa de kilogramele in plus, fie pentru a evita cresterea in greutate.

Aceasta afectiune apare la persoanele (de obicei fete si femei) pentru care problema slabirii se transforma intr-o obsesie. In zilele noastre, pierderea in greutate cu ajutorul alcoolului este adesea pusa la egalitate cu bulimia si anorexia, desi oficial nu exista un astfel de diagnostic precum drunkorexie.

Esenta aceste „diete” sta in faptul ca alcoolul tare ajuta la atenuarea senzatiei de foame, ceea ce inseamna ca o domnisoara care doreste sa ramana slaba consuma mai putine calorii, ceea ce ii afecteaza volumul. Apropo, multi betivi iau in serios selectia alcoolului pentru „dieta” lor: iau in considerare atat valoarea energetica a bauturii, cat si indicele glicemic al acesteia. Asadar, bautorii experimentati stiu sigur ca indicele glicemic al vodkai si tequilei este zero, dar, in acelasi timp, 100 ml din aceste bauturi pot contine pana la 200 kcal, ceea ce este destul de mult din punct de vedere al valorii energetice. Dar daca se consuma vin si bere, atunci continutul lor caloric, desi scazut, ambele produse provoaca o crestere a zaharului din sange, care la randul sau stimuleaza apetitul.

In 2018, International Journal of Eating Disorders a publicat rezultatele unor studii care au aratat ca aproximativ o treime dintre studenti refuza mancarea inainte de a consuma alcool pentru a nu exagera cu caloriile. Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile sunt mult mai predispuse decat barbatii sa refuze mancarea inainte de a consuma alcool. Cercetatorii stiu, de asemenea, ca aproximativ 30% dintre fetele cu varsta cuprinsa intre 18 si 23 de ani urmeaza o dieta saraca in calorii pentru a-si permite alcoolul.

Interesant este ca drunkorexia incepe adesea cu faptul ca o femeie care isi urmareste silueta la o petrecere sau sarbatoare refuza o portie suplimentara dintr-o gustare sau un fel de mancare in favoarea unui pahar de vin preferat, chiar daca este mai degraba bogat in calorii. La inceput, totul pare destul de inofensiv. Dar cu timpul, pentru multi, astfel de inlocuiri devin un obicei si se recurge la ele nu numai la petrecerile cu delicatese bogate in calorii, ci si in viata de zi cu zi.

Expertii numesc acest model de comportament drunkorexie si sustin ca persoanele care slabesc cu alcool au nevoie de ajutorul psihologilor sau psihiatrilor. Potrivit expertilor, cel mai mare risc de a deveni o victima a acesteia ramane la persoanele care traiesc cu diete constante, numarand mereu caloriile, precum si la cei care se considera grasi (chiar daca acest lucru nu este adevarat). Adica, cu cat o persoana isi stabileste mai multe restrictii alimentare, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta aceasta problema in viitor.

Vatamarea organismului

Este suficient doar sa intelegem in termeni generali ce este drunkorexia pentru a intelege ca este nesigura pentru sanatate. Orice dieta este stresanta pentru organism, asa ca trebuie sa selectati cu atentie un sistem de nutritie pentru pierderea in greutate. Daca refuzi in mod constant o masa completa in favoarea alcoolului, atunci, desigur, vei putea slabi. Dar trebuie sa intelegem ca utilizarea regulata a bauturilor alcoolice, mai ales pe stomacul gol, mai devreme sau mai tarziu, va provoca o gramada de probleme, mult mai grave decat cateva kilograme in plus. Primul si cel mai evident pericol este dezvoltarea dependentei de alcool. De regula, oamenii care sunt obsedati de ideea de a pierde in greutate la un moment dat inceteaza sa-si dea seama ca greutatea lor a revenit de mult timp la normal si continua sa refuze cu incapatanare mancarea in favoarea alcoolului. Daca acest tip de „dieta” se prelungeste prea mult timp, dezvoltarea dependentei de alcool este destul de posibila.

Al doilea pericol al betiei este ca, sub influenta etanolului, o persoana isi pierde capacitatea de a rationa in mod adecvat si de a raspunde in diferite situatii. In plus, trebuie inteles ca consumul excesiv de bauturi alcoolice provoaca tulburari ale sistemului digestiv, degenerare grasa a ficatului si ciroza. Alcoolul pe stomacul gol este un drum direct catre dezvoltarea gastritei sau a ulcerului peptic al tractului gastrointestinal. Pe fondul consumului regulat de alcool, inima, vasele de sange, rinichii si creierul sufera, imunitatea se deterioreaza. Abuzul de alcool contribuie la imbatranirea accelerata a organismului si, potrivit unor teorii, chiar creste riscul de a face cancer. In plus, atunci cand sunt beti, multi oameni sunt atrasi de tigari. Prin urmare, pe fondul betiei, multi dezvolta si dependenta de nicotina.

Sa zicem mai mult, drunkorexia poate juca o gluma foarte cruda cu o persoana care vrea sa slabeasca repede. Renuntarea la alimente sanatoase in favoarea alcoolului poate provoca tulburari metabolice. Pentru unii, acest lucru este si mai grav deoarece, chiar si dupa finalizarea dietei si trecerea la o alimentatie adecvata, organismul va pierde rapid kilograme, pana la anorexie severa. Si in aceasta stare, majoritatea sistemelor si organelor nu mai functioneaza corect. Pentru altii, o tulburare metabolica poate duce, dimpotriva, la cresterea in greutate, dupa cum se spune, chiar si dintr-un pahar cu apa.

Tratament

Deoarece oficial nu exista o boala precum drunkorexia, nu exista inca un tratament specific pentru aceasta afectiune. Cu toate acestea, la prima suspiciune ca o persoana draga sufera de aceasta, ar trebui sa consultate un medic.

Pentru tratamentul unor astfel de persoane, de regula, se utilizeaza terapia combinata. In primul rand, sunt utilizate metode pentru a elimina intoxicatia cu alcool, apoi pacientul asteapta o terapie complexa, inclusiv tratamentul bolilor si complicatiilor care au fost cauzate de „dieta” cu alcool.

Pe langa terapia medicamentoasa, psihoterapia joaca un rol important in tratamentul unui astfel de pacient. Majoritatea trebuie sa consulte un psiholog sau un psihoterapeut, deoarece refuzul alimentar are adesea implicatii psihologice. De asemenea este nevoie de ajutorul unui nutritionist care va ajuta la restabilirea sistemului de nutritie cu efecte secundare minime pentru organism. Si, desigur, in perioada de recuperare, un astfel de pacient are nevoie de sprijin si ingrijire din partea celor mai apropiati oameni.

Dorinta de a tine pasul cu tendintele moderne poate sa nu se termine bine. Acest lucru se aplica in primul rand femeilor care, in cautarea frumusetii, sunt gata sa comita actiuni adesea periculoase pentru sanatatea lor.

Un comentariu

  1. consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *