Muzica este o disciplina importanta in educatia copiilor
Ea ne bucura sau ne intristeaza, ne aduce un cumul de senzatii, idei si sentimente, ne ajuta sa combinam ganduri si sa ne bucuram de evenimente, ne misca si ne face sa ne simtim mai vii.
Educatia muzicala trebuie sa inceapa inca de la varsta prescolara, de la gradinita, unde cultura muzicala pentru cei mici este aplicata in mod organizat si sistematic cu mijloace, metode si procedee specifice. Gradinita acorda o atentie deosebita cultivării vocii copilului, ajuta la stimularea urechii muzicale, la dezvoltarea simţului ritmic, melodic, dinamic. Copiii intre 5 si 7 ani dobandesc priceperi si deprinderi care stau la baza gustului pentru frumos, afla despre diverse genuri muzicale si isi descopera talentul.
Continutul educatiei muzicale este bogat si diversificat şi trebuie să fie diferit la grupele de varsta tinand seama de particularitatile de varstă ale copiilor. Cantecele si muzica in general prin continutul lor influenteaza trasaturile de caracter ale copilului. Prin muzica, cei mici invata să fie buni, harnici, sa isi iubeasca familia, tara, poporul, patria, natura. Prescolarii sunt incantati ascultand si cantand cantece care ii inveselesc, ii fac mai sociabili, mai disciplinati, toate aceste calitati ajutand la dezvoltarea lor armonioasa. Muzica este una din cele mai grele şi mai complicate arte deoarece nu are imaginile vizuale de care dispune pictura si nu se foloseste nici de mijloacele de comunicare folosite de citit. Dar muzica, influenteaza direct şi mai puternic sentimentele copiilor decat celelalte arte.
Copii care au cultura muzicala de la o varsta frageda se integreaza mai usor in colectivul scolar, au rezultate mai bune la invatatura si pe parcursul ciclului scolar 1-4 demonstreaza ca muzica le formeaza caracterul si preferintele in mod creativ si armonios. Cei care invata sa cante la un instrument, de la varste mici, chiar daca nu ajung muzicieni, vor pastra gustul pentru arta muzicala si vor deveni adulti care apreciaza muzica de buna calitate.