Care sunt cele mai bune subiecte pentru conversatia cu un tip / o tipa? Despre ce sa vorbiti la prima intalnire? Cum sa te comporti intr-o companie necunoscuta? Suntem gata sa iti povestim despre toate acestea. Dupa ce cititi informatiile, nu va veti simti jenat atunci cand situatia se va dezvolta in asa fel incat sa ramaneti singuri cu un strain. Desigur, este posibil sa nu porniti deloc o conversatie, dar, de cele mai multe ori, trebuie totusi sa o porniti din anumite motive. Sa lasam deoparte jena si sa incercam sa gasim subiecte pentru comunicare.
Prezentati-va!
Sau cere sa te prezinte altcineva catre un strain (sau alti oameni). Este bine daca este o prezentare mica: „Aceasta este Alexandra, mergem impreuna la antrenamente” sau „Prietenul meu lucreaza in imobiliare”. Astfel de reprezentari dau curs conversatiei, provoaca prietenie reciproca, mai ales atunci cand interesele coincid. Cel mai probabil, subiectul va fi dezvoltat, datorita intrebarilor clarificatoare, atat din partea dumneavoastra, cat si din partea interlocutorului.
Modalitati de a gasi un subiect de conversatie
Apropo, pe vremuri, toate persoanele cu sange nobil stiau cum sa rupa tacerea incomoda. Aceasta arta era predata impreuna cu franceza, dansul si eticheta. Acum, intr-o situatie in care trebuie sa spui ceva, multi nu stiu cum sa gaseasca un subiect pentru conversatie. Tinerii din ziua de astazi nu sunt invatati acest lucru nici la scoala, nici acasa. Multe fete sunt jenate, nestiind ce subiecte sa aleaga pentru conversatia cu un tip. Si baietii uneori nu stiu despre ce sa vorbeasca cu o fata. Dar exista mai multe modalitati.
1. Gasiti ceva bun la interlocutor
Uitati-va la persoana care, din intamplare sau la cererea ta, a fost langa tine. Gasiti in aceasta ceea ce il face diferit de ceilalti si notati-l pentru voi insiva. Poate ca nu ii vei acorda nicio importanta, dar fata ta se va schimba semnificativ. Interlocutorul va vedea un interes real din partea ta, deoarece acest lucru este vizibil chiar si cu ochiul liber. Nu uitati sa faceti schimb de complimente. Daca este o femeie, ii puteti complimenta hainele sau coafura.
2. Cautati un subiect de conversatie in jurul vostru
Daca sunteti la o petrecere, puteti discuta despre numarul de invitati, starea de spirit a eroilor ocaziei. Chiar daca va ganditi cu voce tare la obiectele care va inconjoara, poate fi un subiect bun de conversatie. Daca persoana cu care vorbiti este de sex opus, puteti pune intrebari tipice de sex feminin sau masculin. Deci, o femeie poate fi intrebata ce parere are despre designul camerei. Puteti vorbi cu un barbat despre subiecte auto de exemplu. In plus, puteti oferi bauturi interlocutorului pentru a initia cumva o conversatie.
3. Gasiti interese comune
Mayer Rothschild a spus odata celebra fraza: „Cine detine informatii, detine lumea”. Declaratia nu si-a pierdut inca relevanta. Deci, daca urmariti stirile inainte de a merge la o petrecere, veti fi la curent cu cele mai recente evenimente actuale, ceea ce inseamna ca puteti initia cu usurinta o conversatie si o puteti sustine. Subiectele legate de orasul dumneavoastra sunt considerate deosebit de reusite. Pregatirea strazilor pentru orice sarbatoare, prognoza meteo, sosirea unuia dintre artisti sau politicieni. Cand sunt discutate astfel de subiecte, putini sunt lasati pe margine. Majoritatea oamenilor intra imediat in conversatie. Daca descoperiti ca sunteti intr-un fel similar cu interlocutorul, puteti spune despre asta, de exemplu: „Am si eu un copil de aceeasi varsta ca al tau”, „Se pare ca tu si cu mine am mers la aceeasi scoala!”, „Iubesc si eu plantele de interior”. Astfel de observatii contribuie la faptul ca conversatia se desfasoara usor si liber, fara pauze inutile. In plus, apar noi subiecte de conversatie.
4. Simtiti-va liber sa puneti intrebari
Evitati insa intrebarile care necesita un raspuns monosilabic: da sau nu. Intrebati-l pe interlocutor unde lucreaza, ce ii place. Psihologii spun ca tuturor oamenilor le place sa vorbeasca despre ei insisi. Dar atunci cand puneti intrebari, nu uitati de regulile etice. Deci, nu este obisnuit sa puneti intrebari care tin de aspectul interlocutorului, de sprijinul sau material. Nu intrebati despre salariu, inaltime, greutate. In niciun caz nu trebuie sa critici rudele, prietenii si cei dragi ai persoanei cu care vorbesti daca nu vrei sa-ti faci un dusman. Vorbeste despre subiecte abstracte. Dar nu fi jenat daca interlocutorul incapatanat continua sa joace in tacere. Poate ca tacerea este una dintre trasaturile temperamentului sau, ori persoana pur si simplu nu are chef de vorba. In acest caz, este mai bine sa incetati sa-l deranjati.
Comunicarea non-verbala pentru simpatia interlocutorului
Este destul de usor sa te adaptezi la gesturi si expresii faciale la interlocutor. Daca reusiti sa faceti acest lucru, persoana va putea vorbi deschis si confidential cu dumneavoastra. Psihologii identifica mai multe moduri non-verbale de a cuceri o persoana si de a initia o conversatie cu aceasta.
„Ma uit la tine ca intr-o oglinda“
Daca copiati gesturile, expresiile faciale, cuvintele interlocutorului, voi, la nivel subconstient, ii veti demonstra ca sunteti suficient de confortabil langa acesta. Imaginati-va doar ca sunteti o imagine in oglinda a interlocutorului dvs. Daca si-a pus piciorul drept pe stanga, faceti opusul: puneti piciorul stang pe dreapta. Acest lucru nu atrage prea multa atentie, dar fac parte din comunicarea non-verbala. Psihologii nu recomanda copierea gesturilor „protectoare” (de exemplu, incrucisarea bratelor peste piept), deoarece interlocutorul le poate percepe ca fiind ostile.
La urma urmei, aceleasi gesturi indica faptul ca oamenii sunt oarecum asemanatori. Semnalul corespunzator intra in creier, iar persoana incepe sa trateze interlocutorul ca fiind prietenos.
„Am auzit respiratia noastra”
Un alt mod de a te acorda „valului” interlocutorului este sa te adaptezi la respiratia lui. Atunci comunicarea va deveni increzatoare la nivel subconstient. Puteti respira la timp cu interlocutorul, dupa ce ati observat anterior ritmul respiratiei sale. Sau puteti doar sa va leganati piciorul in ritmul respiratiei interlocutorului sau sa vorbiti in ritmul respiratiei sale – incercati sa va pronuntati frazele in timp ce expira. Pentru a intelege ritmul in care respira interlocutorul tau, observa-i pieptul.
Cele mai bune subiecte de conversatie cu o persoana
Dupa voia sortii, te-ai gasit singur cu o persoana care iti place. Dar, din entuziasm, nu poti rosti un cuvant si nu este nevoie sa utilizezi comunicarea non-verbala. Incearca sa iti dai seama rapid ce stii deja despre aceasta si gandeste-te ce subiecte l-ar face interesat. Pune intrebari (amintindu-ti de normele de etica), vorbeste despre tine (controland doar cu atentie, astfel incat dialogul sa nu se transforme intr-un monolog despre viata ta). Daca ai ceva in comun (munca, studiu, hobby-uri) – minunat, discutati acest aspect. Daca nu exista nimic in comun, aminteste-ti aceste subiecte, poate ca vor fi potrivite situatiei:
- muzica (ce interpreti ii plac, de ce);
- cinema (puteti discuta despre filme noi);
- sportul (ce fel de sport il intereseaza, fie ca este fan al vreunei echipe de fotbal);
- locurile preferate din oras;
- munca sau studiul (daca exista dorinta de a vorbi despre asta);
- animale de companie.
Incercati sa discutati orice subiect, astfel incat conversatia sa nu arate ca un interogatoriu. Este mai bine sa povestesti mai intai despre tine, iar apoi sa intrebi despre atitudinea celuilalt fata de aceleasi evenimente.