Stadiul incipient al varicelor este considerat a fi perioada in care este posibila oprirea bolii fara a o duce la limita – aparitia ulcerelor trofice sau stabilirea unui diagnostic atat de cumplit precum tromboflebita. Dificultatea consta in recunoasterea unei boli insidioase in prima etapa, cand nu sunt inca observate semne clare ale tulburarilor vasculare. Exista posilibitatea sa nu ratati debutul bolii si sa tratati varicele in stadiul initial?
Semne ale unui stadiu incipient al bolii
Varicele nu depind de sex sau varsta. Apar atat la o studenta in varsta de 20 de ani, cat si un barbat cu o varsta de peste 50 de ani. Este important sa nu ratati primele semnale din corp care informeaza despre fluxul sanguin afectat sau modificarile vaselor de sange care sunt inca abia sesizabile.
Urmatoarele semne iti provoaca ingrijorare pentru propria sanatate:
- umflaturi care apar dupa-amiaza tarziu, dar care dispar pana dimineata;
- durere la picioare dupa ce ati stat mult timp intr-o pozitie sau ati mers mult timp;
- un sentiment neplacut la gambe, care aminteste de senzatia de arsura;
- crampe nocturne regulate la nivelul picioarelor, din ce in ce mai recurente in timpul zilei.
Etapa initiala a varicelor este insotita de simptome care seamana cu semnele unor boli similare, deci nu ar trebui sa luati masuri serioase pe cont propriu, este mai bine sa faceti un studiu si sa confirmati diagnosticul.
Uneori, intr-un stadiu incipient, se observa markeri vizuali – noduli mici de vene care ies in umflaturi sub piele sau asteriscuri ciudate de la vase mici care apar pe coapse, gambe, in zona gleznei. Puteti scapa de asteriscuri cu ajutorul scleroterapiei sau ozonoterapiei, dar astfel de metode nu pot vindeca boala in sine – acest lucru va necesita o abordare integrata si multa rabdare.
Progresand, varicele vor deveni mai vizibile, iar acest lucru va afecta atat starea de sanatate si aparitia imperfectiunilor estetice – vene mari albastre proeminente si nodurile subcutanate mari, care nu pot fi ascunse sub ciorapi.
Cum se stopeaza dezvoltarea varicelor?
Rezultatele pozitive in tratamentul bolii se obtin doar intr-un stadiu incipient, cand procesul de distrugere vasculara poate fi „incetinit”. La prima consultare cu un flebolog, veti primi o evaluare a starii generale a corpului. Daca gradul de tulburare a fluxului sanguin este mic si nu exista complicatii insotitoare, medicul va alege modalitati prin care va puteti vindeca. Poate ca, atunci cand se trateaza varicele initiale, va fi necesar sa se faca modificari in modul obisnuit de viata – sa se acorde o atentie deosebita nutritiei, antrenamentului fizic, ingrijirii corporale suplimentare si administrarii de medicamente pentru imbunatatirea tonusului vascular.
Secretele unei alimentatii adecvate
Nu exista o dieta stricta, special selectata, deci aveti dreptul sa compuneti meniul zilnic dupa cum doriti, dar in anumite conditii:
- Reduceti continutul de calorii al tuturor meselor. Grasimile „rele”, un exces de carbohidrati simpli si alimente cu zahar duc la obezitate, iar acesta este primul „prieten” al varicelor. Sarcina asupra organelor si vaselor de sange creste, in plus, zaharul si excesul de grasime nu sunt implicate in imbunatatirea structurii venelor afectate.
- Includeti in dieta alimente care intaresc peretii vaselor de sange, adica cele care contin rutina, vitaminele C si E, niacina. Desigur, ar trebui sa pregatiti in fiecare zi salate proaspete de legume, condimentate nu cu maioneza, ci cu ulei de masline. Legumele pot fi fierte, coapte – cu cat mai multe fibre, oligoelemente si vitamine, cu atat mai bine. Fructele de mare, fructele de padure si fructele de sezon ar trebui sa apara pe masa.
- Mentineti corpul hidratat in timp ce incercati sa scapati de umflaturi. Acest lucru este posibil prin reducerea continutului de sare din mesele pregatite. Pe langa apa, este permis sa beti orice bauturi nealcoolice fara zahar – sucuri de fructe si legume, bauturi din fructe de padure, ceaiuri de plante.
- Asigurati-va ca utilizati produse care scad viscozitatea sangelui pentru a imbunatati fluxul sanguin. De obicei, se recomanda inlocuitori naturali traditionali pentru zahar – caise uscate, stafide, prune uscate. Nu evitati condimentele: curcuma, cimbru, ghimbir, deoarece vor face gustul obisnuit al salatelor de legume mai intens si original.
Reglati dieta zilnica, excludeti produsele inutile si daunatoare – cofetarie, bauturi carbogazoase, alcool, afumaturi, conserve, cafea. Acestea contin un minim de vitamine, dar promoveaza perfect eliminarea calciului, fac vasele fragile si sangele mai vascos.
Activitati sportive
Miscarea si exercitiile fizice sunt recomandate atat pentru prevenirea bolii, cat si pentru tratamentul varicelor in stadiile incipiente. Faceti totul pentru ca sangele sa nu stagneze in vene, ci sa circule activ. Iata cateva exercitii zilnice simple:
- jogging usor;
- inot in piscina sau in apa deschisa;
- ciclism si drumetii;
- urcarea si coborarea scarilor;
- exercitii de gimnastica si dans, modelare.
Ridicarea greutatilor si utilizarea greutatilor speciale in timpul aerobicului trebuie evitate. Pentru o vreme, este necesar sa uitam de artele martiale si sporturile extreme, deoarece supraincarcarea muschilor si a vaselor de sange duce la dezvoltarea bolii. Daca dupa antrenament simtiti greutate la picioare sau, dimpotriva, slabiciune neplacuta, este mai bine sa amanati sportul.
Ce ofera medicina?
Daca un flebolog descopera primele semne ale bolii la tine, atunci iti va oferi cu siguranta un tratament cuprinzator pentru inceputul varicelor. Pe langa dieta si activitate fizica usoara, el va prescrie medicamente pentru cresterea tonusului vascular si imbunatatirea functionarii sistemului circulator:
- unguent de heparina, care este eficient chiar intr-un stadiu incipient – elimina edemul, distruge cheagurile de sange, restabileste microcirculatia sangelui;
- unguente pentru ameliorarea durerii;
- creme anti-varicoase;
- medicamente tonice.
Comprimatele orale sunt de obicei prescrise in cazuri mai avansate, in stadiul initial, corticosteroizii, analgezicele si flebotonicele, impreuna cu ameliorarea bolii, pot „da” un efect secundar negativ. Cu toate acestea, exista o metoda de tratament care se potriveste tuturor – purtand o lenjerie de corp cu compresie de strangere.
Remedii naturale pentru varice
Simptomele durerii si disconfortul la nivelul picioarelor sunt ameliorate de remedii dovedite pe care le puteti folosi acasa. Iata cateva dintre ele:
- Pe timpul noptii usturoiul se comprima cu un adaos de unt. Acestea activeaza circulatia sangelui in timp ce hranesc pielea.
- Tinctura de castan. Inflorescentele se toarna cu alcool sau vodca, se lasa timp de 2 saptamani la maturat, se filtreaza si se iau in portii mici (1 lingurita) inainte de mese.
- Unguent cu Kalanchoe. Frunzele plantei sunt turnate cu alcool, pastrate timp de cateva saptamani, fara a uita sa se agite in mod regulat. Produsul rezultat este frecat pe zonele umflate si inrosite.
Asigurati-va ca verificati daca sunteti alergic la componente inainte de a pregati produsele.
Tratamentul varicelor cu remedii naturale, chiar si in stadiul initial de dezvoltare, nu da intotdeauna rezultate pozitive, prin urmare este mai bine sa preveniti boala folosind masuri preventive. Sunt similare cu metodele enumerate de tratare a varicelor intr-un stadiu incipient, dar trebuie respectate, chiar daca sunteti sigur de sanatatea dumneavoastra absoluta. Alegand o dieta echilibrata si facand miscare, veti mentine o stare buna a sistemului circulator si nu veti sti ce este o boala atat de neplacuta precum varicele.